Twarożek po tatarsku

Przynajmniej raz w tygodniu zjadam na śniadanie lub kolację twarożek. Oczywiście nie robię ciągle tego samego, ale staram się go urozmaicać. Pewnego dnia przyszedł mi do głowy twarożek, który smakowałby tak jak sos tatarski, który bardzo lubię. I muszę Wam powiedzieć, że mój eksperyment okazał się bardzo trafiony, smak bardzo zbliżony 🙂 Taki twarożek zagości w mojej kuchni na pewno częściej 🙂
Składniki:

  • 7 marynowanych pieczarek,
  • 3 średnie ogórki konserwowe,
  • 200g twarogu półtłustego,
  • 1 łyżeczka śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
 

Ogórki konserwowe i pieczarki kroimy w kostkę. Twaróg umieszczamy w misce i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Kolejno dodajemy majonez, śmietanę i jogurt, mieszamy. Do twarogu dodajemy pokrojone warzywa oraz szczypiorek. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Twarożek podajemy schłodzony, posypany szczypiorkiem. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, wędliny i pomidorów. Będzie idealny na śniadanie czy lekką kolację. Dla osób będących na diecie polecam użycie majonezu light. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź