Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami

Witam Was serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂
Przedstawiam Wam przepis na pyszny torcik bez pieczenia z wykorzystaniem jesiennych darów czyli jabłek i orzechów.  Lubię przygotowywać ciasta bez pieczenia, bo praktycznie zawsze wychodzą.
Torcik jest dość słodki, apetyczny i pięknie się prezentuje.

Oświadczam wszem i wobec, że jesień i zima nam niestraszna z taki deserami 😉

Składniki:

  • ryż brązowy 100g,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • orzechy włoskie 50g,
  • rodzynki 20g,
  • mąka kukurydziana 1 łyżeczka,
  • woda 1 łyżka,
  • miód 2 łyżki,
  • bita śmietana do dekoracji,
  • świeża mięta do dekoracji

 

Przygotowanie:
Do przygotowania potrawy można użyć pierścienia cukierniczego lub (jeżeli takiego nie mamy) wyciąć go z butelki - o wysokości około 7 cm.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłka obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Przekładamy je do garnka, dodajemy sok z cytryny i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu często mieszając. Mąkę rozrabiamy z wodą i dodajemy do jabłek szybko mieszając. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 2 minut. Jabłka odstawiamy do wystudzenia.
Orzechy mielimy lub kruszymy na mniejsze kawałki za pomocą tłuczka, rodzynki kroimy na mniejsze kawałki. Wystudzony ryż łączymy z orzechami, rodzynkami i miodem. Całość dokładnie mieszamy. Na talerzyku stawiamy pierścień. Wykładamy połowę masy orzechowej i dokładnie ugniatamy. Kolejno wykładamy wystudzone jabłka i lekko dociskamy. Odstawiamy na jakieś pół godziny, aby jabłka nam się "związały". Pierścień dopełniamy masą orzechową, wyrównujemy i lekko dociskamy. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zdejmujemy pierścień i torcik dekorujemy bitą śmietaną oraz listkami świeżej mięty.
Całość można podać również z sosem malinowym. Życzę smacznego 😉




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź