Tęczowy deser

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dziś chcę Wam zaproponować pyszny, choć dość pracochłonny, deser, którego wielkimi fanami zostaną szczególnie dzieci. Zbliżający się Dzień Dziecka będzie idealną okazją do przygotowania takich kolorowych szklaneczek. Łączą one w sobie smaki galaretek i mleka skondensowanego. Przygotowanie takiego deseru wymaga oczywiście czasu, ponieważ każda z warstw musi zastygnąć.

Składniki:

 

  • 6 galaretek (fioletowa [owoce leśne], niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona)
  • mleko skondensowane słodzone 450g,
  • kefir 900g,
  • żelatyna 30g,
  • śmietana 30% 200g,
  • cukier puder do smaku,
  • kolorowe perełki

 

Przygotowanie:

Galaretkę fioletową należy rozpuścić w połowie wody (1 szklanka) i odstawić do schłodzenia. Mleko skondensowane i kefir mieszamy do połączenia się skąłdników. Powstałą masę dzielimy na sześć porcji. Każdorazowo odważamy 220 g masy. Do masy dodajemy 5 g żelatyny, wstawiamy na ogień i podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia żelatyny, ale nie zagotowujemy.
Po rozpuszczeniu żelatyny masę rozlewamy do sześciu pojemników i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. gdy masa stężeje to wylewamy na nią fioletową galaretkę. Rozrabiamy kolejno niebieską galaretkę w również w połowie wody. Następnie znowu odważamy 220g masy, dodajemy 5g żelatyny i ją rozpuszczamy.
Rozlewamy do szklanek na stężałą galaretkę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. Kolory powinny ułożyć się w kolor tęczy. Gotowy deser dekorujemy ubitą z cukrem pudrem śmietaną i posypujemy cukrowymi perełkami lub kolorową posypką. Życzę smacznego 🙂

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź