Ryż zapiekany z jabłkami

Któż z nas nie zna z dzieciństwa tego dania? To bardzo znana potrawa kuchni polskiej. Najpierw gotujemy ryż w mleku. Możemy użyć także ryżu pozostałego nam z innego dania. Gdy ryż się gotuje możemy uprażyć jabłka. Pomiędzy warstwy ryżu wkładamy prażone jabłka i całość zapiekamy pół godziny. I gotowe…możemy zajadać się pysznym deserem :)

Ryż zapiekany z jabłkami podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.  Danie świetnie się odgrzewa. Będzie idealne na jesienny obiad na słodko.

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

SKŁADNIKI (4-8 porcji):

  • RYŻ:

  • 200g ryżu,

  • 2 szklanki mleka,

  • 2 łyżki cukru,

  • 1 cukier waniliowy (16g),

  • 1 łyżka masła,

  • Szczypta soli,

  • JABŁKA:

  • 1 kg jabłek (najlepiej odmiany antonówka, reneta, papierówka),

  • 3-4 łyżki cukru,

  • 1 łyżka masła,

  • 1-2 łyżeczki cynamonu,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • DODATKOWO:

  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

RYŻ: Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Na wrzące mleko wsypujemy ryż i ponownie zagotowujemy. Gotujemy ryż około 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem często mieszając. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć cały płyn. Ryż zdejmujemy z ognia.

JABŁKA: Gdy ryż się gotuje to przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Kolejno ścieramy je na grubych oczkach tarki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier. Następnie dodajemy starte jabłka oraz sok z cytryny. Jabłka smażymy często mieszając około 10 minut. Jabłka po tym czasie powinny zmięknąć. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Jabłka zdejmujemy z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką miękkiego masła.

Do naczynia wykładamy połowę ryżu, wyrównujemy. Następnie wykładamy całe nadzienie jabłkowe i przykrywamy resztą ryżu. Na wierzchu rozsmarowujemy 1 łyżkę masła. Możemy wierzch dodatkowo oprószyć szczyptą cynamonu.

Ryż z jabłkami zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Życzę smacznego :)

Uwaga:

1) Ilość cukru zależy od odmiany jabłek.

2) Możemy użyć 500g gotowych prażonych jabłek.

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

2 komentarzy

  1. Robię podobnie tylko dodaję jedną warstwę budyniu waniliowego lub śmietankowego miedzy jabłka a ryż. PYCHA

    • cukiereczek cukiereczek

      Muszę kiedyś spróbować z zapieczonym budyniem :) Dzięki za inspirację!

Odpowiedz na „Monika