Krem rabarbarowy

Witajcie w “Weekendowej Cukierence” :) Tydzień temu otworzyliśmy sezon rabarbarowy na blogu. Prezentowałam Wam wówczas puszyste ciasto z rabarbarem. Z rabarbaru możemy wyczarować nie tylko pyszne ciasta. Wystarczą tylko 4 składniki, aby stworzyć pyszny, ładnie prezentujący się deser, o bardzo wykwintnym i delikatnym smaku. Deser ten podajemy z dodatkiem biszkopcików np. języczków. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Krem rabarbarowy

Krem rabarbarowy

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 400g rabarbaru (najlepiej mocno czerwonego) pociętego w 3cm kawałki),
  • 180g cukru,
  • 500ml śmietany kremówki,
  • Sok z 2 limonek

PRZYGOTOWANIE:

Umyty i osuszony rabarbar rozkładamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Zasypujemy go 90g cukru i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rabarbar mieszamy z cukrem, aby cukier pokrył kawałeczki rabarbaru. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Rabarbar zapiekamy przez 25 minut. Gdy przestygnie przecieramy go przez sitko. Powstały rabarbarowy mus chłodzimy.




Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę, dosypujemy pozostałe 90g cukru. Śmietanę zagotowujemy co jakiś czas mieszając (aby cukier się rozpuścił). Wówczas zmniejszamy ogień na mały i gotujemy śmietankę przez 3 minuty tak, aby tylko delikatnie bulgotała. Śmietanę zdejmujemy z ognia. Powoli wlewamy sok wyciśnięty z dwóch limonek i mieszamy. Następnie dodajemy puree z rabarbaru, mieszamy. Powstały mus rozlewamy do pucharków (np. 6 pucharków po 150ml) i studzimy. Następnie chłodzimy go w lodówce przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Życzę smacznego :)

Krem rabarbarowy

Krem rabarbarowy

Krem rabarbarowy

Krem rabarbarowy

3 komentarzy

  1. wygląda bardzo delikatnie :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Polecam Aniu :)

  2. Świetny pomysł, rabarbaru w takiej formie jeszcze nie jadłam :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij