Kisiel z czerwonej porzeczki

Kisiel z czerwonej porzeczki na nietuzinkowy słodko-kwaśny smak. Lubię go zjadać, gdy jest lekko ciepły, a mój mąż zimny. Najlepszy jest podany z bitą śmietaną.

Kisiel z czerwonej porzeczki

Kisiel z czerwonej porzeczki

SKŁADNIKI (1-2 porcje):

  • 400g czerwonej porzeczki,

  • 3-4 łyżki cukru,

  • ½ szklanki wody,

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,

  • DO PODANIA: bita śmietana, jogurt lub śmietana, owoce, szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Porzeczki myjemy i osuszamy. Przekładamy je do rondelka. Dodajemy do nich cukier i odstawiamy na kilka minut. Powinny w tym czasie puścić sok. Wstawiamy je na średni ogień i gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i od razu przecieramy przez gęste sitko. Otrzymamy około 1 szklanki gęstego soku porzeczkowego.

Sok ponownie przelewamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy na gotujący się sok. Szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy razem 1-2 minuty co jakiś czas mieszając.

Kisiel jest gotowy. Rozlewamy go do przygotowanych pucharków. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź