Kisiel malinowo-jagodowy

Za oknami szaro i ponuro więc czas najwyższy osłodzić sobie tę paskudną pogodę. Na osłodę proponuję pyszny kisiel z malinami i jagodami. Jest o niebo lepszy niż ten z torebki. Bardzo szybki do przygotowania, z kawałkami letnich owoców, coś pysznego 🙂 Teraz o jagody raczej ciężko, można jak najbardziej użyć mrożonych.
Składniki:
  • 125g jagód + kilka do dekoracji,
  • 125g malin + kilak do dekoracji,
  • 375ml zimnej wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Przygotowanie:

Owoce płuczemy i wkładamy je do garnka. Dodajemy wodę (1 szklankę), cukier i sok z cytryny. Wstawiamy na wolny ogień i co jakiś czas mieszając gotujemy do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Wówczas cały czas mieszając wlewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w pozostałej wodzie. Całość zagotowujemy i gotujemy jeszcze minutę.

Kisiel przelewamy do miseczek i od razu podajemy. Możemy podać go ze świeżymi owocami lub keksem bitej śmietany. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź