Gofry serowe z bitą śmietaną i jagodami

To tradycyjne gofry wzbogacone o dodatek serka. Wychodzą chrupiące. Są mało słodkie. O ich słodyczy decydują dodatki w postaci bitej śmietany, jagód i cukru pudru.

Gofry serowe z bitą śmietaną i jagodami

Gofry serowe z bitą śmietaną i jagodami

SKŁADNIKI:

  • GOFRY:
  • 2 duże jajka,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • 125 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • DODATKOWO:
  • 200g śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 czubata szklanka jagód,

PRZYGOTOWANIE:

Białka oddzielamy od żółtek. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. W drugiej misce miksujemy żółtka z serkiem. Dodajemy olej i mleko, mieszamy.

Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem.

Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry. Gofry wyjmujemy z gofrownicy na kratkę i pozwalamy im chwilkę ostygnąć.

Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.

Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.

Gofry podajemy z ubitą śmietaną, posypane jagodami i oprószone cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Gofry serowe z bitą śmietaną i jagodami

Gofry serowe z bitą śmietaną i jagodami

Gofry serowe z bitą śmietaną i jagodami

Gofry serowe z bitą śmietaną i jagodami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź