Gofry na kwaśnej śmietanie z borówkami

Te gofry są idealnie słodkie, puszyste i chrupiące. Smakują świetnie same, ale można je podać polane syropem klonowym. Do ich przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera.

Gofry na kwaśnej śmietanie z borówkami

Gofry na kwaśnej śmietanie z borówkami

SKŁADNIKI:

  • 2 duże jajka,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%,
  • 1/3 szklanki roztopionego masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1 i ½ szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 czubata szklanka borówek,

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier. W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy roztopione i wystudzone masło, mleko, śmietanę, ekstrakt z wanilii i mieszamy.

Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Do powstałej masy dodajemy borówki. Delikatnie mieszamy. Ciasta nie mieszamy zbyt długo. Mogą zostać widoczne „ciapki” z mąki.

Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy porcję ciasta i smażymy gofry.

Gofry podajemy z borówkami, polane syropem klonowym.

Życzę smacznego :)

Gofry na kwaśnej śmietanie z borówkami

Gofry na kwaśnej śmietanie z borówkami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij