Deser piankowy ze śliwkami

Weekend śliwkowy trwa w najlepsze więc dziś w “Weekendowej Cukierence” kolejna propozycja na słodki deserek. Tym razem połączyłam mus śliwkowy z masą piankową uzyskaną z rozpuszczenia pianek Jojo w gorącym mleku. Ta piankowa masa jest taka pyszna, że ledwo dotrwała do zdjęć, wspólnie z siostrą tylko oblizywałyśmy paluszki :) Polecam gorąco, bo deser jest prosty i szybki do przygotowania.
Składniki:
  • 100ml mleka,
  • 125g pianek marshmallow lub jojo,
  • śmietana 36% 200g,
  • śliwki 250g,
  • cukier 4 łyżeczki,
  • woda 100ml

 

Przygotowanie:
 
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy pianki i podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia pianek. Masy nie wolno zagotować! Masę lekko studzimy, co jakiś czas można ją zamieszać. W tym czasie ubijamy kremówkę na sztywną pianę. Mieszając na najniższych obrotach miksera wlewamy małymi porcjami masę piankową i mieszamy ze śmietaną. Powstałą masę rozlewamy do 3 szklaneczek, odstawiamy do stężenia.




Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka, podlewamy wodą, dodajemy cukier i dusimy pod przykryciem do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Śliwki studzimy i wykładamy na masę piankową. Deser podajemy schłodzony, smacznego ;)

 

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij