Torcik wiśniowy z kremem serowym

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam Was dziś na lekkie i orzeźwiające ciasto z dodatkiem wiśni. Ciasto składa się z trzech warstw: puszystego biszkoptu, galaretki i kremu serowego. Słodki krem serowy wspaniale przełamuję kwaśny smak galaretki wiśniowej. Ciasto jest tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałeczku 🙂 Przy tym nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Najważniejszą rzeczą przy przygotowaniu tego ciasta jest odpowiedni moment wyłożenia galaretki na biszkopt i kremu serowego na galaretkę.

Do przygotowania tego ciasta zainspirowała mnie koleżanka z pracy - Renata. Gdy zapytałam ja jakie ciasto przygotować na weekend, koniecznie z wiśniami, od razu odpowiedziała, że biszkopt z serem. Nie pomyliła się, wiśnie i ser to super połączenie.

Jeśli szukacie pomysłów na ciasto z wiśniami to zajrzyjcie do zakładki wiśnie.

Torcik wiśniowy z kremem serowym

Torcik wiśniowy z kremem serowym

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:

  • 5 dużych jajek,

  • 190g mąki pszennej,

  • 160g cukru,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • Kilka kropel aromatu waniliowego,

  • GALARETKA WIŚNIOWA:

  • 2 szklanki drylowanych wiśni,

  • 3 szklanki gorącej wody,

  • 2 galaretki wiśniowe,

  • 1-2 łyżki cukru,

  • KREM SEROWY:

  • 650g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,

  • ½ szklanki cukru pudru,

  • 1 cukier wanilinowy (16g),

  • 160g masła,

  • DODATKOWO:

  • 1/6 szklanki wody,

  • 1,5 łyżki soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka cukru pudru,

  • 50g czekolady gorzkiej lub mlecznej

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy aromat. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą). Wylewamy masę i pieczemy około 40-45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.

GALARETKA WIŚNIOWA: 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy galaretka przestygnie wkładamy do niej wydrylowane wiśnie i mieszamy.

KREM SEROWY: Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po 1 łyżce sera dalej ucierając. Ucieramy do momentu uzyskania puszystego, gładkiego kremu.

ZŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt wkładamy do foremki. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, wodę i cukier puder. Przygotowanym ponczem smarujemy biszkopt. Na biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę. Formę odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie na galaretkę wykładamy krem serowy i wyrównujemy powierzchnię. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy je startą czekoladą.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Aby wyłożyć krem serowy galaretka musi całkowicie stężeć.

2) Biszkopt warto nasączyć ponczem – wówczas jest mniejsze prawdopodobieństwo, że galaretka wsiąknie w biszkopt.

3) Galaretkę wykładamy na biszkopt gdy będzie „mocno” tężała.

Torcik wiśniowy z kremem serowym

Torcik wiśniowy z kremem serowym

Torcik wiśniowy z kremem serowym

Torcik wiśniowy z kremem serowym





11 komentarzy

  1. prezentuje się rewelacyjnie 🙂 pycha 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

  2. Kasiu same pyszności u Ciebie:) serdecznie pozdrawiam:)

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 😉

  3. Kasiu torcik prezentuje się rewelacyjnie 🙂
    Aż miło mi tu wchodzić i oglądać Twoje dzieła 🙂

    • cukiereczek

      Dziękuję 😉 Miło mi to czytać takie słowa 🙂

  4. super ! lubię takie połączenia; biszkopt i galaretka a do tego jakiś słodki krem, dopełniający smak całości 🙂

  5. Witam,
    ciasto na zdjęciach wygląda tak apetycznie, że ma się ochotę robić to ciasto od razu, niestety nie ma jeszcze świeżych wiśni, czy mogę użyć takie ze słoika drylowane bądź z kompotu. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam serdecznie

    • cukiereczek

      Natalia bardzo dziękuję za miłe słowa. Myślę, że świetnie sprawdzą się wiśnie mrożone. Można spróbować też z tymi kompotu.

  6. Dzień dobry ,

    Biszkopt i galaretka wyszła pycha , krem serowy trochę inny niż u Pani , jakiego twarogu najlepiej użyć ? ( proszę o podpowiedź czy ma być to z wiaderka gotowy ,jakiej firmy ? )

    Pozdrawiam serdecznie

    • cukiereczek

      Agnieszka ja użyłam twarogu sernikowego z wiaderka. Polecam twaróg Mój Ulubiony z Wielunia lub twaróg Piątnica – ja zazwyczaj używam jednego z tych dwóch ?

Zostaw odpowiedź