Torcik piernikowy z czarną porzeczką

Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dziś na torcik świąteczny. Skoro święta, to w torciku tym nie mogło zabraknąć aromatu piernika. Biszkoptowe blaty przełożone są dżemem z czarnej porzeczki oraz słodkimi kremami: serowym i śmietanowym. Sama nie wiem, który krem jest lepszy 🙂 Pamiętajmy jednak, żeby nie iść na łatwiznę, lepiej kupić twaróg i zmielić w domu niż kupić gotowy ser z wiaderka. Niestety przy tym cieście dostałam nauczkę i już nie sięgnę po gotowy mielony ser.  Ciasto wieńczy rewelacyjna polewa, która nie dość, że pysznie smakuje to jeszcze nie kruszy się podczas krojenia. Przygotowując ten torcik wzorowałam się na cieście, które uwielbiam, porzeczkowym serowcu.

 

 

Składniki:

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki  kakao,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1,5 słoika dżemu porzeczkowego,
  • KREM SEROWY:
  • 500g sera  twarogowego (z wiaderka),
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 150g  masła,
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • 400g śmietany kremówki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • 10g żelatyny,
  • 1/4 szklanki gorącej wody,
  • POLEWA:
  • 1/2 kostki masła  (125g),
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżki  kakao,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%

Przygotowanie:

BISZKOPT: Szklanka o pojemności 250ml. Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Tak samo postępujemy z olejem. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na trzy. 
Jeden z 3 blatów układamy w formie i smarujemy połową dżemu porzeczkowego.
KREM SEROWY: Przygotowujemy krem serowy. Masło temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy ser twarogowy i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Masę serową wykładamy na posmarowany dżemem blat. Przykrywamy drugim blatem i ponownie smarujemy dżemem.
Ciasto odstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy krem śmietanowy.
KREM ŚMIETANOWY: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy aromat. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do połączenia. Krem wykładamy na ciasto. Przykrywamy trzecim ostatnim blatem, dociskamy i ciasto odstawiamy do lodówki.
POLEWA: W tym czasie przygotowujemy polewę. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed krojeniem warto wyjąć je na 10-15 minut z lodówki, wówczas będzie się dobrze kroiło. Życzę smacznego 🙂

 





6 komentarzy

  1. Musze je zrobić na święta, wygląda pysznie

    • cukiereczek

      Gorąco polecam 😉

  2. Zrobiłam torcik na święta i szybko zniknął. Jest przepyszny 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło! 🙂 Cieszę się, że ciasto smakowało.

      • Smakowało tak bardzo, że moja 13-latka zażyczyła sobie ciacho na urodziny i dziś będę robiła żeby na jutro było gotowe 🙂

        • cukiereczek

          O proszę 🙂 Cieszę się, że smakuje!

Pozostaw odpowiedź cukiereczek