Tarta z kremem kawowym i malinami

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dawno na blogu nie było tarty, a wiecie, że je uwielbiam, więc dziś zapraszam na pyszną tartę ze świeżymi malinami i kremem kawowym. Co jak co, ale maliny i kawa to świetne połączenie smakowe. Pamiętajcie tylko, aby kruche ciasto było dobrze schłodzone. Warto formę wylepić ciastem i wstawić ją na jakiś czas do lodówki, a później wstawić do rozgrzanego piekarnika. Przygotowanie kremu kawowego zajmuje dosłownie chwilkę, a później możemy już delektować się smakiem ciasta 🙂

Składniki:

 

  • CIASTO:
  • 150g mąki,
  • 100g masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • KREM:
  • cukier puder 5 łyżeczek,
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki,
  • wrzątek 1 łyżka,
  • 400 g śmietany kremówki,
  • serek mascarpone 125 g,
  • 300g malin,
  • kawa do oprószenia ciasta,
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę siekamy z zimnym masło aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy do lodówki (min. 1h). Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż się zarumienieni. Ciasto można nakłuć widelcem (Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami). Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku i studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ostudzoną kawę i mascarpone, delikatnie całość mieszamy aż do połączenia. Dodajemy cukier puder do smaku. Krem wykładamy na wystudzone ciasto. Na kremie układamy umyte i osuszone maliny. Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ciasto oprószamy kawą rozpuszczalną i dekorujemy listkami mięty. Smacznego 🙂





2 komentarzy

  1. Jak Pani myśli czy z truskawkami będzie smaczna? Maliny sa jeszcze bardzo drogie :/

Pozostaw odpowiedź Zoska