Tarta z gruszką

Witam już jesiennie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Pogoda nie nastraja optymizmem więc przybywam na ratunek z czymś pysznym. Tarta to moje sztandarowe ciasto, lubię je przygotowywać, bo uwielbiam smak kruchego ciasta. To moja pierwsza tarta pieczona, zazwyczaj tylko piekę ciasto i wypełniam je kremem i owocami. Pieczona tarta jest równie dobra jak ta z kremem. Połączyłam bardzo jesienne owoce, jakim są gruszki, i masę serową. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, a szczególnie w pracy 🙂 Polecam 🙂
Składniki:

  • CIASTO:
  • 150g mąki,
  • 100g masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 3-4 mniejsze gruszki,
  • śmietana 18% 120g,
  • serek homogenizowany 100g,
  • cukier 85g,
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
  • 2 jajka,
  • 7-8 malin+kilka do dekoracji,
  • listki mięty do dekoracji,
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
 

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem do momentu uzyskania konsystencji kaszy. Kolejno dodajemy cukier puder oraz żółtka, siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ważne, żeby ciasto było dobrze schłodzone. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (ja użyłam formy o średnicy 24cm). Formę warto wysmarować cienko masłem np. silikonowym pędzelkiem. Ciasto podpiekamy około 15 minut w 180 stopniach, aż będzie miało słomkowy kolor.

Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Serek homo, śmietanę, cukier, jajka i skórkę z cytryny mieszamy ze sobą mikserem. Gruszki obieramy, usuwamy im pestki i kroimy na pół. Owoce nacinamy, ale nie do końca, aby nie przeciąć gruszki na pół. W środku każdej gruszki umieszczamy jedną malinę. Na podpieczony spód wylewamy masę serową i wkładamy gruszki układając je promieniście. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i malinami, dekorujemy listkami mięty. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź