Tarta budyniowa z agrestem

"Weekendowa Cukierenka" wita Was ciepło i słonecznie 🙂 I takie jest też dzisiejsze ciasto, a raczej tarta, którą Was częstuję 🙂 Kilka słów o tym jak owa tarta powstała: po pierwsze, gdy przechadzałam się po rynku na jednym ze stoisk spostrzegłam agrest, którego nie jadłam już kilka chyba kilka lat więc od razu go kupiłam; po drugie uwielbiam tarty, naszła mnie wielka ochota na kruche ciasto z budyniem i w dosłownie kilka chwil pyszna tarta z agrestem stała  w mojej lodówce 🙂 Wyszła naprawdę pyszna, słodkie ciasto i lekko kwaskowaty agrest bardzo do siebie pasowały, polecam 🙂
Składniki:
  • CIASTO:
  • 150g mąki,
  • 100g masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • BUDYŃ:
  • masło 100g,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3/2 łyżki cukru,
  • 350g agrestu,
Przygotowanie:
 
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Formę warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem.

Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Do kubka wlewamy 100-150ml mleka i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, masło i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie budyń zagotowujemy i chwilkę gotujemy co jakiś czas mieszając. Ciepły budyń wylewamy na ciasto. Gdy budyń troszkę przestygnie układamy na nim umyty i oczyszczony agrest. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź