Szarlotka z połówkami jabłek

“Weekendowa Cukierenka” wita Was w ten deszczowy dzień. Nastała jesień, a jesień to zdecydowanie czas szarlotek, jabłeczników i ciast z jabłkami. Prezentuję Wam dzisiaj najlepszą i najprostszą, najszybszą do przygotowania szarlotkę, jaką kiedykolwiek jadłam. Oczywiście bazą jest tutaj kruche ciasto, które przygotowujemy z dodatkiem serka homogenizowanego. Do przygotowania ciasta używamy schłodzonych składników. Zaskakującym składnikiem ciasta są jabłka, których nie kroimy w plasterki, ani nie ścieramy na tarce. Jabłka po prostu obieramy i kroimy na pół. Wydrążamy z nich pestki i układamy na cieście. Im więcej jabłek ułożymy na cieście tym lepiej. Jabłka mogą się dotykać. Możecie użyć dowolnej odmiany jabłek. Ja użyłam antonówek. Wybierajcie jednak jabłka mniejsze. Ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie. Na pewno przygotujecie je nie raz :D

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250g masła,
  • 150g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 jajko,
  • DODATKOWO:
  • 5-6 jabłek,
  • Cynamon,
  • 1 cukier waniliowy,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki mleka,
  • Odrobina aromatu cytrynowego,
  • 15-18 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

JABŁKA: Jabłka obieramy. Każde kroimy na pół. Z każdej połówki jabłka usuwamy gniazda nasienne ostrym nożem lub łyżeczką.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być schłodzone.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wysypujemy ją na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Siekamy je razem z mąką nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy serek homogenizowany i jajko. Chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Prostokątną formę o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia.




Jedną z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy na spód foremki. Na cieście układamy połówki jabłek obok siebie. Jabłka oprószamy cynamonem i cukrem waniliowym z wierzchu.

Rozwałkowujemy drugą z części ciasta i przykrywamy nią jabłka ułożone w foremce. Możemy ciasto lekko docisnąć do jabłek i do brzegów.

Ciasto pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

LUKIER: Gdy ciasto się piecze to przygotowujemy lukier. Do miseczki wlewamy mleko i aromat cytrynowy. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy razem aż do uzyskania lukru o gęstości śmietany.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy je na kwadrans, aby troszkę ostygło. Następnie polewamy je przygotowanym lukrem. Ciasto może być jeszcze ciepłe.

Życzę smacznego :)

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź