Witajcie w “Weekendowej Cukierence” Zapraszam dzisiaj na ciasto puszyste i pachnące pomarańczami. Jest proste i szybkie do przygotowania. Kropkę nad i stanowi pomarańczowy lukier przygotowany na bazie soku z pomarańczy.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g masła,
- 250g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250g cukru,
- 1 i ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy,
- 4 jajka,
- Szczypta soli,
- 85ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- LUKIER:
- 3 łyżki soku z pomarańczy,
- Około 10-15 łyżek cukru pudru,
- Ewentualnie ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą.
Do miski dodajemy masło, szczyptę soli i cukier.
Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku i ucieramy chwilkę po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy (wcześniej sparzonej) i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy i miksujemy.
Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
Jeśli ciasto pod koniec pieczenia zacznie się za mocno przypiekać to przykrywamy je folią.
LUKIER: Do miseczki wlewamy sok z pomarańczy. Stopniowo dodajemy cukier puder (łyżka po łyżce) i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier (o gęstości śmietany). Do lukru możemy dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy.
Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
Życzę smacznego
Kasiu!
Ciasto wygląda cudnie!
Zachęciłaś mnie do wykorzystania przepisu, bo uwielbiam ucierańce, a aromat pomarańczy zawsze mi pasuje w wypiekach!
Renatko, dziękuję
Gorąco zachęcam Cię do upieczenia ciasta!
Uwielbiam Kasiu Twoje przepisy, właśnie są takie cukierkowe jak Ty, pozdrawiam, miłego dnia.
Bardzo dziękuje za miłe słowa
Pozdrawiam ciepło!
Droga Kasiu!
Dziękuję Ci za ten przepis i za tego bloga
Zamiast lukru roztopiłam gorzką czekoladę z pomarańczą

Ciasto wyszło obłędne
i jest tak pyszne, że nie mogę oderwać się od blachy
Pozdrawiam
Aga, bardzo miło mi to słyszeć
Cieszę się ogromnie, że smakowało 

Polecam się na przyszłość!
Ciepło pozdrawiam
Witam jakie proporcje na tortownice o średnicy 24 cm???bo nie wiem jak to przeliczyć a chce upiec to ciasto☺
Witam, Ciasto można upiec w tortownicy 24cm bez zmieniania proporcji – trzeba będzie tylko piec troszkę krócej – około 45 minut
Wczoraj upiekłam i smakuje pysznie, polecam
Agnieszka, dziękuję za zdjęcie
polecam się na przyszłość 
Czy ciasto można upiec w formie babki?
Można, tylko trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia i kontrolować go sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone
Bry
Czy mozna zamienic masło na margarynę?
Można, ale z masłem ciasto będzie o wiele smaczniejsze
Wiadomo, ale jego ceny nie sa juz tak smaczne
To prawda, ale zauważyłam, że już zaczyna tanieć
Przepyszne i wilgotne
Bardzo się cieszę, że smakowało
Mam pytanie piekarnik musi byc rozgrzany, czy wstawiamy do zimnego?
Adam piekarnik powinien być nagrzany.