Sycylijskie ciasto pomarańczowe

Witajcie w “Weekendowej Cukierence” :) Zapraszam dzisiaj na ciasto puszyste i pachnące pomarańczami. Jest proste i szybkie do przygotowania. Kropkę nad i stanowi pomarańczowy lukier przygotowany na bazie soku z pomarańczy.

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła,
  • 250g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250g cukru,
  • 1 i ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy,
  • 4 jajka,
  • Szczypta soli,
  • 85ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki soku z pomarańczy,
  • Około 10-15 łyżek cukru pudru,
  • Ewentualnie ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą.

Do miski dodajemy masło, szczyptę soli i cukier.




Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku i ucieramy chwilkę po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy (wcześniej sparzonej) i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy i miksujemy.

Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).

Jeśli ciasto pod koniec pieczenia zacznie się za mocno przypiekać to przykrywamy je folią.

LUKIER: Do miseczki wlewamy sok z pomarańczy. Stopniowo dodajemy cukier puder (łyżka po łyżce) i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier (o gęstości śmietany). Do lukru możemy dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy.

Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

Życzę smacznego  :)

 

Ucierane ciasto pomarańczowe

Ucierane ciasto pomarańczowe

Ucierane ciasto pomarańczowe

Ucierane ciasto pomarańczowe

12 komentarzy

  1. Kasiu!
    Ciasto wygląda cudnie!
    Zachęciłaś mnie do wykorzystania przepisu, bo uwielbiam ucierańce, a aromat pomarańczy zawsze mi pasuje w wypiekach!

    • cukiereczek cukiereczek

      Renatko, dziękuję :) Gorąco zachęcam Cię do upieczenia ciasta!

  2. Uwielbiam Kasiu Twoje przepisy, właśnie są takie cukierkowe jak Ty, pozdrawiam, miłego dnia.

    13244820_1125777304153709_104804897631081674_n

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo dziękuje za miłe słowa :)
      Pozdrawiam ciepło!

  3. Aga

    Droga Kasiu!

    Dziękuję Ci za ten przepis i za tego bloga :D
    Ciasto wyszło obłędne :) Zamiast lukru roztopiłam gorzką czekoladę z pomarańczą
    i jest tak pyszne, że nie mogę oderwać się od blachy ;)
    Pozdrawiam :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Aga, bardzo miło mi to słyszeć :) Cieszę się ogromnie, że smakowało :)
      Polecam się na przyszłość!
      Ciepło pozdrawiam :D

  4. Witam jakie proporcje na tortownice o średnicy 24 cm???bo nie wiem jak to przeliczyć a chce upiec to ciasto☺

    • cukiereczek cukiereczek

      Witam, Ciasto można upiec w tortownicy 24cm bez zmieniania proporcji – trzeba będzie tylko piec troszkę krócej – około 45 minut :)

  5. Wczoraj upiekłam i smakuje pysznie, polecam :D

    ciachopomaraczowe1

    • cukiereczek cukiereczek

      Agnieszka, dziękuję za zdjęcie :P polecam się na przyszłość :)

  6. iza

    Czy ciasto można upiec w formie babki? :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Można, tylko trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia i kontrolować go sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone :)

Zostaw odpowiedź