Strucla z nadzieniem serowo-budyniowym

Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione przepysznym nadzieniem serowo-budyniowym, a całość zwieńczona lukrem. Takim ciastem częstuje dzisiaj "Weekendowa Cukierenka"! Gwarantuję Wam, że zakochacie się w tym cieście od pierwszego gryza! Jego wykonanie jest bardzo łatwe, ale zajmie trochę czasu z uwagi na wyrastanie ciasta drożdżowego. Z przepisu otrzymamy dwie strucle. Pieczemy je w długich keksówkach. Możemy piec je razem w piekarniku albo "na dwa razy". Ciasto jest naprawdę puszyste. A nadzienie, które powstaje z połączenia ugotowanego budyniu i zmielonego sera, zachwyca smakiem. Aby było jeszcze pyszniej to dodajemy rodzynki, a wierzch polewamy lukrem. Gorąco polecam!

Strucla z nadzieniem serowo-budyniowym

Strucla z nadzieniem serowo-budyniowym

SKŁADNIKI (2 strucle):

  • CIASTO:
  • 450g mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 70g cukru,
  • 180ml mleka,
  • 80g masła,
  • 1 duże lub 2 małe jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • NADZIENIE:
  • 1  opakowanie budyniu śmietankowego (40g proszku budyniowego),
  • 1 szklanka mleka,
  • 250g trzykrotnie mielonego sera,
  • 50g cukru,
  • 20g masła,
  • 50g rodzynek,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki mleka,
  • 15 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Rodzynki umieszczamy w miseczce. Zalewamy je wrzącą wodą tak, aby je zakryła. Odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy je na sitku. Ser i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.

Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka i dodajemy cukier. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i od razu dodajemy masło i ser. Mieszamy chwilkę do momentu aż budyń i ser połączą się i masa będzie kremowa. Wówczas dodajemy rodzynki i dobrze  mieszamy. Nadzienie odstawiamy do przestudzenia. Możemy je co jakiś czas przemieszać, aby nie utworzył się kożuch.

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Dwie długie keksówki (30x10cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Jeden z boków prostokąta powinien mieć długość równą 30cm (czyli tyle ile nasza keksówka). Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę nadzienia serowo-budyniowego zostawiając około 1cm marginesu z każdej strony. Ciasto zwijamy w roladę i dokładnie je zlepiamy. Ostrym nożem rozcinamy roladę wzdłuż na 2 części zostawiając kawałek nierozcięty. Otrzymamy w ten sposób złączone ze sobą dwa końce rolady, które splatamy ze sobą. Następnie dokładnie zlepiamy końcówki. Zwiniętą struclę przenosimy ostrożnie do keksówki. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch strucli tuż przez włożeniem jej do piekarnika. Struclę pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach.

Obie strucle możemy piec jednocześnie.

LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy obie strucle po wystygnięciu.

Życzę smacznego:)

Strucla z nadzieniem serowo-budyniowym

Strucla z nadzieniem serowo-budyniowym

Strucla z nadzieniem serowo-budyniowym

Strucla z nadzieniem serowo-budyniowym





10 komentarzy

  1. Wspaniały przepis i jeszcze lepsze wykonanie! Wyszła Ci bajeczna! 🙂

    • cukiereczek

      Ejszetka bardzo dziękuję 🙂

  2. Troche nie rozumiem jak rozciac rolade – patrzac z gory na rolade przeciac pionowo na dwie czesci ( zostawiajac kilka cm z jednego krotszego boku ) i zawinac jakby warkocz z tych dwoch czesci przeplatajac jedna z druga ?? pozdrawiam

    • cukiereczek

      Klaudia zobacz zdjęcie poniżej. Najpierw roladę rozcinamy, a następnie skręcamy ją.

      4

      • Bardzooooooo dziekuje 🙂 to mialam na mysli ale wizualnie duzo to rozjasnia 🙂

        • cukiereczek

          Klaudia mam nadzieję, że strucla Ci zasmakuje 😉

  3. Ile ewentualnie dodać suchych drożdży??

    • cukiereczek

      10g

  4. Piekłam tę struclę wczoraj, lekko modyfikując przepis. Użyłam suchych drożdży (8g), a strucle upiekłam w krótszych keksówkach, bo takie tylko miałam. Wyszły super! Bałam się czy ciasto wyrośnie i nie będzie mokre/zakalcowate od nadzienia (miałam tak kiedyś przy strucli z marmoladą), ale bić z tych rzeczy. Strucla super wyrosła i jest przepyszna! Na pewno będę wracać do tego przepisu, bo jest łatwy, z ciastem przyjemnie się pracuje, a smak – pycha! Nawet mój siostrzeniec zajadał się jak szalony, a to najbardziej wymagający tester moich wypieków 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂 Cieszę się ogromnie, że smakowała!

Zostaw odpowiedź