Snickers

Witajcie w “Weekendowej Cukierence” :) Zapraszam dzisiaj na jedno z moich ulubionych ciast. Jest to też propozycja na ciasto świąteczne. Ciastem snickers zajadałam się już od dłuższego czasu, a to na różnych weselach, imieninach, rodzinnych spotkaniach – spotykałam je wszędzie. Zapragnęłam mieć je w swojej lodówce. Trzeba mu poświęcić chwilkę czasu, aby przygotować wszystkie blaty oraz krem, ale zapewniam Was, że warto :) 

To jedno z najpyszniejszych ciast jakie przygotowuję na święta. Najlepsze jest 2-3 dzień po przygotowaniu więc bez problemu możemy upiec je i złożyć kilka dni wcześniej. Po tym czasie ciasto rozpływa się w ustach.

Snickers

Snickers

SKŁADNIKI:

  • CIASTO MIODOWE:

  • 600g mąki,

  • ½ szklanki cukru,

  • 1 cukier wanilinowy,

  • 2 łyżeczki sody,

  • 200g margaryny,

  • 2 łyżki mleka,

  • 2 jajka,

  • 2 żółtka,

  • 3 łyżki płynnego miodu,

  • POLEWA ORZECHOWA:

  • 250g orzechów włoskich drobno posiekanych,

  • 120g masła,

  • 2,5 łyżki miodu,

  • 1 czubata łyżka cukru,

  • KREM:

  • 750ml mleka,

  • 200g masła,

  • ½ szklanka cukru,

  • 1 cukier wanilinowy,

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 2 łyżki mąki pszennej,

  • DODATKOWO:

  • 1 puszka masy kajmakowej (400g),

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO MIODOWE: Na stolnicę wysypujemy mąką wymieszaną z sodą i cukrem.




Dodajemy margarynę i siekamy drobno (do uzyskania konsystencji kaszy). Wówczas dodajemy jajka i żółtka, mleko i miód. Jeszcze chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części (po około 380g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy (35×24) wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw pieczemy 2 z 3 placków. Każdy placek pieczemy osobno. Ciasto pieczemy około 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na trzeci blat wylewamy wystudzoną polewę orzechową. Pieczemy go kilka minut dłużej – około 13-15 minut. Uzyskamy w ten sposób 3 placki.




KREM: Do garnka wlewamy 2 i ¼ szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy. Na gotuję się mleko wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy. Gotujemy mieszając 1-2 minuty, żeby nie zrobiły się grudki. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej posiekane masło. Dokładnie mieszamy aż masło się rozpuści. Można też zmiksować mikserem. Gorącym budyniem przekładamy blaty ciasta.

POLEWA ORZECHOWA: Do rondelka wkładamy miód, masło, cukier. Podgrzewamy je razem do momentu aż masło się roztopi. Dodajemy posiekane orzechy. Podgrzewamy razem 1-2 minuty na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Cały czas mieszamy. Gotową polewę studzimy.

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy jeden z miodowych blatów. Wylewamy na niego gorący krem budyniowy. Na kremie układamy drugi z blatów miodowych. Na cieście rozsmarowujemy masę kajmakową. Następnie układamy trzeci miodowy blat ( z orzechami). Gdy ciasto ostygnie to przekładamy je do lodówki.

Ciasto kroimy dopiero następnego dnia – gdy miodowe blaty zmiękną. Najlepiej podawać je 1-2 dni po przygotowaniu.

Życzę smacznego :)




Snickers krok po kroku

Snickers krok po kroku

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

4 komentarzy

  1. nie wyobrażam sobie Świąt bez ciasta miodowego z karmelem i orzechami :)

  2. Przygotowałam to ciasto w ostatni weekend, jest pyszne, polecam :) najlepsze tak jak pisze autorka – 3 dnia ;)

    • cukiereczek cukiereczek

      Zosiu, super, że smakowało :)

  3. Co za wspaniały przepis. To ciacho koniecznie muszę zrobić. ;-) Ciepło pozdrawiam :-)

Zostaw odpowiedź