Sernik z malinową pianką

Witajcie w “Weekendowej Cukierence” :) Przynoszę Wam dzisiaj troszkę lata w ten zimny, zimowy dzień. Bo czy może być coś pyszniejszego w ten mroźny dzień niż delikatny sernik z pyszną malinową, kremową pianką? Przygotowanie sernika należy podzielić na 2 dni. Pierwszego dnia, np. wieczorem, pieczemy sernik. Sernik przez noc wystygnie powoli przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnego dnia rano przygotowujemy malinową piankę. Sernik chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. W sezonie wykorzystujemy do jego przygotowania świeże maliny, a poza sezonem maliny mrożone. Serniczek smakuje naprawdę pysznie, jest delikatny i kremowy. Pieczemy go na dużej tortownicy więc jest podzielny. A może upieczecie go na Wielkanoc?

Sernik z malinową pianką

Sernik z malinową pianką

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych,
  • 75g masła,
  • Masło do wysmarowania formy,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera trzykrotnie mielonego,
  • 500g serka mascarpone,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 200g śmietany 18% (na wierzch),
  • MASA MALINOWA:
  • 500g świeżych lub mrożonych malin,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 15g żelatyny,
  • 500g śmietany kremówki,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • świeże maliny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy – mocno uklepujemy.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, budyń i cukier. Miksujemy razem przez około 2 minuty aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Sernik wyjmujemy i smarujemy go równomiernie śmietaną 18%. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę i całkowicie studzimy. Sernik mocno urośnie podczas pieczenia, ale nie należy się tym przejmować. Stygnąc, sernik opadnie do odpowiedniej wysokości.

MASA MALINOWA: Maliny umieszczamy w garnku. Podgrzewamy je przez kilka minut aż zaczną się rozpadać. Co jakiś czas mieszamy. Maliny zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Do powstałego malinowego musu dodajemy sok z cytryny, 3 łyżki cukru pudru oraz cukier wanilinowy, mieszamy. Mus studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem 5 łyżek cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z malinowym musem. Mus z żelatyną zostawiamy ewentualnie do przestygnięcia. Powinien być letni. Mus wlewamy ciurkiem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.

Masę malinową wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki.

Po tym czasie sernik wyjmujemy z formy, można go obkroić.

Sernik dekorujemy malinami.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Do przygotowania sernika polecam użycie sernika z wiaderka dobrej jakości lub użycie twarogu (należy go samemu zmielić 3 razy).

2) Aby śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę musi być ona mocno schłodzona. Naczynie, w którym będziemy ubijać śmietanę, najlepiej jest włożyć 30 minut wcześniej do lodówki, aby było zimne.

Sernik z malinową pianką

Sernik z malinową pianką

4 komentarzy

  1. Jej jej ale to przepysznie wygląda! A smakować musi równie obłędnie ;-)

    • cukiereczek cukiereczek

      Dziękuję i polecam ;)

  2. masa serowa – “Sernik wyjmujemy i smarujemy go równomiernie śmietaną 18%” …. nie rozumiem do końca. Ale śmietana ubita musi byc?
    ?? :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Monika śmietana ma być wprost z opakowania, nie ubijamy jej ;) Rozsmarowujemy ją równomiernie na upieczonym serniku.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij