Sernik na zimno z brzoskwiniami

Witajcie w “Weekendowej Cukierence” :-) Zapraszam dziś na pyszne i proste ciasto, a mianowicie sernik na zimno z dodatkiem brzoskwiń. Oczywiście w sezonie wykorzystujemy świeże, a poza sezonem te w syropie. Ciasto jest szybkie do przygotowania, a rozpływa się w ustach. A to za sprawę kremowej śmietanki. Całość uzupełniają owoce i galaretka. A wszystko w pięknym słonecznym kolorze.

Składniki:

 

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych,
  • 600g śmietany kremówki,
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • 20g żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącej wody,
  • 9 łyżek cukru pudru,
  • aromat pomarańczowy,
  • 4-5 brzoskwiń lub puszka brzoskwiń,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Przygotowanie:

Spód tortownicy o średnicy 22cm wykładamy folią, a jej brzegi smarujemy cienko masłem. Na spodzie układamy biszkopty jeden obok drugiego.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody (nie wrzącej!), ostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat pomarańczowy. Do masy śmietanowej dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając. Gotową masę przelewamy od razu do tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.




W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 500ml wody. Brzoskwinie obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na cieście promieniście i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Smacznego :)

Uwaga:
1) Poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki.
2) Do ciasta można dodać również inne owoce np. truskawki, maliny, jagody, nektarynki itp.

3) Brzeg tortownicy możemy posmarować cienką warstwą masła, dzięki temu sernik ładnie “odejdzie” od tortownicy po stężeniu.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij