Sernik chałwowy

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że serniki to moje ulubione ciasta. Przygotowany przeze mnie sernik na pewno zasmakuje wielbicielom tureckiej chałwy. Jest bardzo kremowy, delikatny w smaku i nie za słodki. Tak jak samej chałwy, również sernika nie da się zjeść dużo - więc jest bardzo podzielny 🙂 Dzięki pieczeniu z parą wodną wychodzi płaski i nie pęka.

Sernik chałwowy

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek Digestive,
  • 80g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 800g twarogu,
  • 4 jajka,
  • 300g chałwy sezamowej waniliowej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ½ szklanki śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • POLEWA:
  • ½ szklanki śmietany kremówki,
  • 150g chałwy sezamowej waniliowej,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tortownicy wykładamy masę i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki.

MASA SEROWA: Twaróg mielimy trzykrotnie. Do miski przekładamy zmielony twaróg, dodajemy cukier i 150g pokruszonej chałwy, ucieramy chwilę mikserem. Pozostałą chałwę kroimy w grubszą kostkę. Do sera dodajemy po jednym jajku i każdorazowo chwilkę miksujemy. Dodajemy śmietanę, mąkę, olejek waniliowy, miksujemy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy pokrojoną chałwę i mieszamy już delikatnie łyżką. Masę serową przelewamy do tortownicy. W piekarniku na najniższej półce ustawiamy formę z wodą. Wyżej ustawiamy tortownicę. Sernik pieczemy z parą wodną około 1 godziny w 170 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

POLEWA: Chałwę kruszymy, dodajemy kremówkę i mieszamy, nie powinno być grudek (można zmiksować). Wstawiamy na ogień i podgrzewamy, masa zrobi się kremowa i zgęstnieje (nie zagotowujemy). Lekko wystudzoną polewę rozprowadzamy na zimnym serniku. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Życzę smacznego 🙂

Sernik chałwowy





10 komentarzy

  1. cukiereczek

    Zdjęcia nadesłała Pani Marta R.
    “Witam upiekłam sernik pycha znika raz dwa tak wygląda po upieczeniu “

    11166028_806332579457272_1762317456_n

    11216338_806332576123939_2105341409_n

  2. Sernik podbił serca gości ,super wilgotny, wbrew pozorom nie jest bardzo słodki . Polecam 🙂

    mde

    • Twój komentarz

      cof

      • cukiereczek

        Cieszę się ogromnie, że sernik smakował 🙂 też go uwielbiamy 🙂

  3. czy mozna piec normalnie, bez kąpieli wodnej?

    • cukiereczek

      Marta można, ale sernik wyjdzie bardziej kremowy pieczony w kąpieli wodnej.

  4. Najlepszy sernik na świecie! Wszystkim tak posmakował, że gości u nas w każde święta (p.s jeszcze się nie znudził:) )

    • cukiereczek

      Edyta jest mi niezmiernie miło ?

  5. A czy mogę czymś zastąpić kremowkę??

    • cukiereczek

      Można spróbować z mascarpone zamiast kremówki ?

Pozostaw odpowiedź cukiereczek