Sernik biały puch (na samych białkach)

W “Weekendowej Cukierence” prezentuję Wam dziś prawdziwy sernikowy hit. Jest to sernik, który przygotowuję się na samych białkach – w masie serowej nie ma ani jednego żółtka. Dzięki użyciu wyłącznie białek masa serowa ma nieskazitelnie biały kolor i jest niezwykle puszysta. Świetnie komponuję się ze złocistym kruchym ciastem. Ciasto bardzo dobrze się kroi. Nam najbardziej smakowało polane lukrem. Jeśli ze smażenia pączków lub faworków zostało Wam dużo białek i nie wiecie co z nimi zrobić to przygotujcie ten sernik. Zobaczcie też moje inne pomysły na SERNIKI.

Sernik biały puch (na samych białkach)

Sernik biały puch (na samych białkach)

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 300g masła,
  • 2 żółtka,
  • MASA SEROWA:
  • 750g sera trzykrotnie zmielonego,
  • 225g cukru (około 1 szklanki i 2 łyżki),
  • 150g masła,
  • 4,5 łyżki kwaśnej śmietany np. 18%,
  • 2 i ¼ łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 9 białek,

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło. Siekamy razem składniki za pomocą noża aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka, chwilkę jeszcze siekamy nożem i następnie zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i zawijamy je w folię. Odkładamy je do lodówki do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.

Po tym czasie dwie części ciasta rozwałkowujemy lub ścieramy ciasto na tarce (o grubych oczkach) i wykładamy nim dno formy o wymiarach 23x28cm. Formę odstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zimne ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut aż spód się ładnie zarumieni. Ciasto wyjmujemy i studzimy.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wkładamy ser, połowę cukru i cukier waniliowy. Miksujemy razem do połączenia. Następnie dodajemy śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy chwilkę do połączenia składników. Staramy się nie miksować za długo, aby nie wtłoczyć w masę serową powietrza (bo wtedy sernik opadnie po upieczeniu). Dodajemy masło i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy resztę cukru łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Piana ma być sztywna i gęsta. Do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy ją. Trzecią część kruchego ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki i wykładamy ją na wierzch masy serowej. Ciasto pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Po wystudzeniu możemy oprószyć do delikatnie cukrem pudrem lub polać lukrem.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Masło możemy zastąpić margaryną, ale z masłem ciasto jest o wiele lepsze.

2) Lukier przygotowujemy następująco. Do miseczki wlewamy 2 łyżki mleka, dodajemy odrobinę aromatu cytrynowego. Stopniowo wsypujemy cukier puder (około 8-10 łyżek) i ucieramy aż do otrzymania konsystencji gęstej śmietany.

Sernik biały puch (na samych białkach)

Sernik biały puch (na samych białkach)

Sernik biały puch (na samych białkach)

Sernik biały puch (na samych białkach)

23 komentarzy

  1. Kasiu sernik wygląda obłędnie! Na pewno skorzystam z Twojego pomysłu :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Asiu, gorąco polecam ten sernik, na pewno Ci zasmakuje ;)

  2. Super przepis serniczek sie piecze.Dziekuje i zycze Wesolych Swiat.

    • cukiereczek cukiereczek

      Kate mam nadzieję, że będzie Ci smakował :) Pozdrawiam i życzę Ci również Wesołych Świąt!

  3. Kolejny rewelacyjny przepis:) białka zawsze były wykorzystywane do bezy, teraz jest nastepne pyszne rozwiązanie:)

    • cukiereczek cukiereczek

      Anna zgodzę się z Tobą :) na pewno warto wykorzystać pozostałe białka piekąc ten sernik :D

  4. Super przepis na wykorzystanie białek,bardzo lekki serniczek.
    To kolejny fajny przepis od Ciebie,pozdrawiam!

    • cukiereczek cukiereczek

      Mania bardzo mi miło :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Mania, cieszę się, że sernik Ci smakował :)
      Pozdrawiam,
      Kasia

  5. A jaki ser najlepiej użyć do tego serniczka ? Może być np. delfiko czy coś w tym rodzaju ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Nie używałam nigdy sera Delfiko więc nie wiem czy będzie dobry. Ja zazwyczaj używam sera z wiaderka Mój Ulubiony lub Piątnica albo po prostu zmielony trzykrotnie twaróg.

  6. 180 stopni z termoobiegiem?

    • cukiereczek cukiereczek

      Bez termoobiegu. Grzanie góra dół.

  7. Bardzo smaczny sernik,puszysty i delikatny ,polecam…ciasto kruche rozplywa sie w ustach ,zastanawiam sie czy go nie uzyc do pieczenia ciasteczek.

    IMG_2406

    • cukiereczek cukiereczek

      Justi, cieszę się, że serniczek Ci smakował. Polecam się na przyszłość ;)

  8. Pyszny :) Dobry sposób na wykorzystanie białek, których dziwnym trafem zawsze mi dużo zostaje po innych wypiekach.

    DSCN0619

    • cukiereczek cukiereczek

      Asiu, wygląda pięknie :) Ciesze się, że smakował.

      • to jest moj sernik bily puch ,zrobilam tylko fruzelina malinowa

        26055986_1654640871266648_5933607352222891473_n

        • cukiereczek cukiereczek

          Mmm musiał pysznie smakować z tą frużeliną :)

  9. Sernik biały puch to mój kolejny wypróbowany przepis po wspaniałym torcie cytrynowym i muszę przyznać że tak dobrego sernika jeszcze nie jadłam.Ciasto kruche rozpływa się w ustach,cudowna aromatyczna nuta masła i ten ser lekki jak piórko, toż to miód na moje podniebienie ,dziękuję za tak dobry dopracowany przepis.

    • cukiereczek cukiereczek

      Bogna bardzo dziękuję za tak miły komentarz ;) Cieszę się bardzo, że oba ciasta Ci smakowały.

  10. A pamięta Pani może przeliczyć te białka na szklanki? :) Mam całą miskę zamrożonych białek i niestety nie pamiętam ile ich tam było. Najłatwiej chyba odmierzyć na szklanki.. Ale ile to może być? :)

  11. Ok :) już znalazłam, że szklanka to ok 6-7 białek

Odpowiedz na „Bogna

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij