Puszysty sernik śmietankowy

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Już za kilka dni święta wielkanocne więc prezentuję Wam dzisiaj przepyszny sernik, który możecie upie za tydzień. Zaryzykuję stwierdzeniem, że to najlepszy sernik jaki robiłam. Jak dotąd moim faworytem był sernik biały puch. Puszystość uzyskujemy poprzez ubitą śmietanę i białka. Ciasto przygotowujemy na kruchym spodzie. Ciekawostką jest dodanie do niego mąki ziemniaczanej. Ciasto wychodzi dość lepiące, ale w niczym to nie przeszkadza. Spodu nie musimy podpiekać, od razu pieczemy go z masą serową. Sernik możemy przygotować też na spodzie z herbatników (zamiast spodu kruchego). Sernik jest naprawdę pyszny i miałam wrażenie, że lepsze był przez kolejne dni.

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 180g miękkiego masła,
  • ¾ szklanki cukru pudru (około 125g),
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej (około 150g),
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej (około 120g),
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (około 255g),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 10 jajek,
  • 400g śmietany kremówki,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Szklanka o pojemności 250ml. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder. Ucieramy je kilka minut na jasną i puszystą masę maślaną. Dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 30 sekund. Dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do blaszki za pomocą łyżki. Ciasto wyrównujemy w blaszce.

MASA SEROWA: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Wszystkie składniki na sernik (oprócz śmietany) powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek.

Do dużej miski wkładamy żółtka i dodajemy ½ szklanki cukru pudru i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem przez kilka minut aż otrzymamy jasną i puszystą masę jajeczną. Dodajemy ser i budynie. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę i delikatnie, już przy pomocy szpatułki, łączymy z masą serową. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce pozostałego cukru pudru (1 szklanka) i dalej ubijamy (aż do skończenia cukru). Ubite białka łączymy delikatnie z masą serową (za pomocą szpatułki). Masę serową wykładamy do foremki.

Foremkę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Sernik pieczemy 40 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i sernik pieczemy jeszcze 20 minut (czyli w sumie 1h).

Wyłączamy piekarnik i sernik zostawiamy w środku. Nie otwieramy drzwiczek przez 30 minut. Następnie ostrożnie uchylamy drzwiczki i ciasto zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Po wystygnięciu sernik możemy przełożyć do lodówki.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Sernik najlepiej smakuje, gdy ma temperaturę pokojową. Więc jeśli będziecie go przechowywać w lodówce należy wyjąć go 1 godzinę wcześniej, aby się ocieplił.

2) Ciasto na spód będzie bardzo klejące, ale takie ma być. Nie należy się tym przejmować. Ciasto ładnie się piecze razem z masą serową, nie będzie surowe.

3) Sernik podczas pieczenia może pęknąć, ale nie należy się tym przejmować.

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

 





58 komentarzy

  1. Czy budynie mają być dodane do masy w proszku? Śmietana kremówka to śmietana 30%

    • cukiereczek

      Asiaku budyń dodajemy w postaci proszku. Śmietanę możemy użyć 30% lub 36%.

      • Pieczemy góra dół? Czy termoobieg?

        • cukiereczek

          Karolina góra-dół.

      • Przepyszny,delikatny i puszysty ❤️ Na święta obowiązkowo??

        • cukiereczek

          Cieszę się, że smakuje ❤️

    • Wypiekibybasia

      Serniczek jest obłędny!

      • cukiereczek

        Dziękuję ♥️

  2. Niebo w gębie!

    IMG_20180506_190434

    • cukiereczek

      Karolina wygląda super!

      • Czy może być ser w wiaderku?

        • cukiereczek

          Tak.

          • Czy spod się podpieka?? Czy na surowe ciasto dajemy ser

          • cukiereczek

            Spodu nie podpiekamy.

  3. Sernik jest cudowny! I zgodzę się z tobą, bo na 2 i 3 dzień byl jeszcze lepszy. Zdecydowanie mój nr 1,dziękuję ❤️

    • cukiereczek

      Sandi bardzo się cieszę, że smakował ?

    • Wyszedl pyszny ?

      • cukiereczek

        Bardzo mi miło ?

        • Cukiereczku, uwielbiam twoje przepisy, obserwuję Cie od dawna na instagramie, jednak serniki zawsze były moją kulą u nogi, jako że jestem zawzięta i się nie zrażam dziś robię ten sernik i mam nadzieję że mi wyjdzie ? przepis przeczytałam chyba 150x, znam już go na pamięć ? trzymajcie kciuki!

          • cukiereczek

            Bardzo dziękuję za miłe słowa ? Trzymam kciuki! Mam nadzieję, że wyjdzie pyszny ?

      • Polecam sernik zawsze wychodzi.

        • cukiereczek

          Bardzo dziękuję ♥️

  4. Przepyszny sernik śmietankowy. Nigdy wcześniej nie jadłam lepszego. Spod jest bardzo smaczny taki maslany.

    • cukiereczek

      Monika dziękuję za miłe słowa ? Pięknie się prezentuje w Twoim wykonaniu.

  5. Jakie budynie ; na 0,5 czy 3/4 l mleka ?

  6. Zrobiłam pyszny jest ale niestety bardzo mi upadł A tak pilnowalam żeby krok w krok z przepisem … nie mam niestety zdolności do serników ?

    • cukiereczek

      Sandra bardzo mi przykro ? Powodów może być kilka: za długie miksowanie składników, za szybkie schłodzenie sernika, składniki nie w temperaturze pokojowej…

    • Pycha

      • cukiereczek

        Kasiu jaki piękny ?

  7. Cudo, cudo, cudo. Obłędny smak i ta puszystość.
    Mąż zjadł w ciągu dwóch dni to ciasto i pyta kiedy upiekę znowu.
    Kasiu powiedz czy wyjdzie mi sernik jeśli nie dam nic na spód? Po prostu samą masę serowa chciałbym upiec? Jak myślisz?

    • cukiereczek

      Anita dziękuję za miłe słowa ? Myślę, że można upiec bez spodu.

  8. Sernik ?…pyszny. Długo szukałam dobrego przepisu na wilgotny i puszysty sernik. Wreszcie znalazłam. Dziękuję za przepis i gorąco zachęcam do wypróbowania.

    • cukiereczek

      Iwona dziękuję za miłe słowa 😉

  9. Witam mozna upuec na herbatnikach ?

    • cukiereczek

      Kasiu myślę, że tak ?

  10. Kasiu , przymierzam się do upieczenia Twojego sernika . Zastanawiam się jednak czy lepiej kupić ser wiaderkowy / u nas jest na ogół włoszczowski / czy do zmielenia..

    • cukiereczek

      Można użyć sera z wiaderka, ale musi być dobrej jakości, gęsty. Ze znanych serów wiaderkowych polecam Mój Ulubiony lub Piątnica. Nie znam niestety tego włoszczowskiego ?

  11. Ile gram budyniu łącznie ? ( są różne pojemności – 35g i 70g ) dziękuje za podpowiedz ?

    • cukiereczek

      Należy użyć 2 budyniów, każdy na 0.5l mleka. Użyłam budyniów o wadze 40g każdy. Jeśli ten o wadze 35g jest na 0.5l mleka to będzie dobry ?

  12. Jeżeli dodam 1,5 kg sera, nie zmieniając reszty proporcji będzie ok?

    • cukiereczek

      Nie, trzeba odpowiednio zwiększyć ilość reszty składników.

  13. Niestety sernik nie wyszedł, nie upiekł się, zrobiła się woda mimo ładnie upieczonej góry. Nie polecam.

  14. Robię go już 4 raz zawsze na święta, świetny przepis, zawsze rodzina prosi o niego, pozdrawiam wesołych świąt

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakuje! ❤️ Wesołych świąt ?

  15. Dzień dobry czy można dodać brzoskwinie do masy serowej ?

    • cukiereczek

      Myślę, że tak.

  16. Iza

    Dzisiaj robię….. Zobaczymy efekty…. Niestety w okrągłej blaszce masy tyle że na wystarczyło. Rośnie strasznie mam nadzieję że wszystko będzie ok. Niestety nie mogę dodać zdjęcia 😒

  17. w przepisie jest ilość na szklanki, ile to gram? niestety nie mam szklanek, szklanki są też różnej pojemności.

  18. Sernik rewelacja. Upiekłam pierwszy raz z tego przepisu i napewno zostanie ze mną na dłużej.

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo, że smakuje😃

Zostaw odpowiedź