Piernik żydowski

W "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam kolejny świąteczny przepis. Tym razem jest to prosty i szybki do przygotowania piernik, który po upieczeniu musi poleżeć kilka tygodni w chłodnym miejscu. Im dłużej piernik leży tym jest smaczniejszy.

Piernik przygotujemy kilka tygodni przed świętami, a w święta delektujemy się jego smakiem. Piernik jest bardzo aromatyczny, z każdym kęsem odkrywamy jego inny smak. Ma jedną wielką zaletę: jest szybki i prosty do przygotowania. Polecam go osobom zabieganym.

Piernik żydowski

Piernik żydowski

SKŁADNIKI:

  • 300g mąki (około 1 i ¾ szklanki),
  • ½ łyżeczka sody,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ½ szklanki cukru brązowego,
  • ½ szklanki płynnego miodu,
  • ½ szklanki oleju,
  • ½ szklanki mocnej zaparzonej herbaty,
  • 1/8 szklanki wódki lub rumu,
  • ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 100g posiekanych włoskich orzechów,
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, ziele angielskie, goździki, mieszamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy kilka minut. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, wódkę, wystudzoną herbatę, olej i miód i mieszamy. Stopniowo dodajemy i mieszamy aż do połączenia składników.

Na koniec dodajemy orzechy i kandyzowaną skórkę i delikatnie całość mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki (30x12cm) wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka w 160 stopniach (około 60-75 minut). Jeśli ciasto zacznie się przypiekać należy przykryć je folią.

Ciasto studzimy i owijamy dokładnie w bawełnianą ściereczkę i wkładamy w foliową torebkę. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu od 1 do 4 tygodni.

Piernik jest tym lepszy im dłużej stoi. Przed podaniem możemy go przełożyć np. powidłami śliwkowymi, marcepanem oraz polać polewą czekoladową.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  1. Ciasto można upiec z 1,5 porcji w dwóch keksówkach mniejszych 9x28cm. Czas pieczenia bez zmian, ale pieczemy 145 stopni, termoobieg.

 

Piernik żydowski

Piernik żydowski

Piernik żydowski

Piernik żydowski





3 komentarzy

  1. Robię podobny, tylko dodaję kawę a nie herbatę. Z tego powodu mój jest znacznie ciemniejszy.

  2. Mega smaczny! Prosty przepis. Leżakuje i będziemy się delektować smakiem w święta ?

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę ❤️ Życzę smacznych świąt!?❤️

Zostaw odpowiedź