Murzynek

Murzynek to bardzo znane i lubiane ciasto w naszym kraju. Nie mogło zabraknąć go w “Weekendowej Cukierence”. Robi się je bardzo szybko. Jest puszyste, a kropkę nad i stanowi polewa. Polewę możemy przygotować oddzielnie lub odlać pól szklanki masy kakaowej, z której robimy ciasto. Przepis na murzynka pochodzi od mojej szwagierki Oli :)

Murzynek

Murzynek

SKŁADNIKI:

  • 250g masła lub margaryny,
  • 300g cukru (1,5 szklanki),
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 łyżki kakao,
  • ½ szklanki wody,

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek.

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy często mieszając, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. W tym momencie możemy odlać ½ szklanki masy kakaowej i zostawić na polewę lub upiec ciasto z całej porcji składników.

Gdy masa kakaowa wystygnie to mieszamy ją z żółtkami. Następnie łączymy ją z mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Białka łączymy z kakaowym ciastem i mieszamy delikatnie szpatułką.

Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Do formy przelewamy ciasto. Ciasto pieczmy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu ciasta studzimy.

Jeśli odłożyliśmy sobie masy kakaowej na polewę to po wystygnięciu ciasta polewy nią wierzch ciasta. Gdyby polewa w tym czasie zgęstniała to wystarczy ją ponownie przełożyć do rondelka i chwilkę podgrzać.

Ciasto możemy podać także oprószone cukrem pudrem.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:
1) Zamiast wody możemy użyć mleka.

Murzynek

Murzynek

Murzynek

Murzynek

2 komentarzy

  1. Dzień dobry. Czy po dodaniu mąki do ciasta, ciasto powinno być lejace czy takie stałe? Nie wiem czy czasem za dużo mąki nie jest dane ponieważ ciasto automatycznie robi się twarde.

    • cukiereczek cukiereczek

      Mirek ciasto nie będzie lejące, raczej takie stałe.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij