Murzynek z kremem malinowym

Murzynek to bardzo znane i lubiane ciasto w naszym kraju. Robi się je bardzo szybko. Jest puszyste, a kropkę nad i stanowi polewa. Przełożyłam go pysznym kremem malinowym. Spróbujcie go w takiej odsłonie, bo smakuje wyśmienicie.

Murzynek z kremem malinowym

Murzynek z kremem malinowym

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła lub margaryny,
  • 300g cukru (1,5 szklanki),
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 łyżki kakao,
  • ½ szklanki wody,
  • KREM:
  • 400g malin,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 400g śmietany kremówki,
  • 150g malin (do środka),
  • POLEWA:
  • 80g masła,
  • 100g cukru,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 łyżki kakao,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek.

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy często mieszając, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa kakaowa wystygnie to mieszamy ją z żółtkami. Następnie łączymy ją z mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Białka łączymy z kakaowym ciastem i mieszamy delikatnie szpatułką.

Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Do formy przelewamy ciasto. Ciasto pieczmy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu ciasta studzimy i kroimy na pół.

KREM: 400g malin, 3 łyżki cukru i 1 łyżkę soku z cytryny umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści, a maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny przecieramy przez sitko. Pestki wyrzucamy, a powstały miąższ (powinno być go około ¾ - 1 szklanki) umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do zagotowania. Miąższ zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Galaretkę odstawiamy do przestudzenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy przestygniętą galaretkę i miksujemy do połączenia. Dodajemy maliny (150g) i mieszamy.

W foremce układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go równomiernie kremem malinowym. Krem przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby krem stężał.

POLEWA: Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy często mieszając, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch ciasta.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Zamiast wody możemy użyć mleka.

Murzynek z kremem malinowym

Murzynek z kremem malinowym





15 komentarzy

  1. Czy maliny mogą być mrożone?

  2. cukiereczek

    Tak.

    • Idealne ciasto ? słodycz czekolady przełamana malinami, po prostu ideał, myślę że fantastycznie by pasowało to ciasto na tort urodzinowy.

      • cukiereczek

        Cieszę się, że smakowało 🙂

    • W przepisie jest podane 400g malin a powinno być 550g gdyż 400g idzie do rondelka na ten przecier a 150g do galaretki i reszty musu

      • cukiereczek

        Maliny są wymienione dwa razy (400g i 150g) w składnikach KREMU 🙂

  3. Czy zamiast malin można użyć mrożonych borówek?

    • cukiereczek

      Myślę, że można. Wówczas użyłabym galaretki o innym smaku np. owoce leśne.

  4. Chciałbym wiedzieć dlaczego w przepisie na ciasto murzynek z kremem malinowym jest podane 4 jajka i jedno żółtko, skoro żółtka i białka są i tak osobno robione w cieście? Czy białko od tego żółtka nie ubijać z pozostałymi białkami? Z góry dziękuję ?

    • cukiereczek

      Do ciasta należy użyć 4 białek i 5 żółtek. Jedno pozostałe białko można użyć do innego wypieku. Pozdrawiam ?

  5. Czy można dodać mrożone maliny bez tego całego gotowania? Śmietanka i tak zostanie zabarwiona.

    • cukiereczek

      Można tak zrobić.

  6. Witam. Robilam już raz murzynka z Pani przepisu i był obłędny. Nurtuje mnie jedno, czemu do ciasta daje się 4 jajka i zoltko – co to ma na celu ? Inna wilgotność , intensywność smaku? Chciałabym robić z tego przepisu klasycznego murzynka bez kremu dlatego pytam o jajka. Wystarczylo by z tych proporcji na dwa murzynki w keksowkach ?
    Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

    • cukiereczek

      Basiu myślę, że dodanie jednego żółtka więcej za bardzo nie wpływa na intensywność smaku. Można spróbować zrobić bez, też powinno wyjść. Po prostu taki przepis dostałam od szwagierki i przekazałam czytelnikom w niezmienionej formie. Przepis na klasycznego murzynka znajduje się tutaj: https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/murzynek/

      Myślę, że z tych proporcji wyjdą 2 małe keksówki (9x28cm).

Zostaw odpowiedź