Migdałowe ciasto z rabarbarem i pomarańczą

To kolejne już ciasto z rabarbarem w “Weekendowej Cukierence”. Prezebtowałam Wam już kokosowe, budyniowe oraz bezowe. A dzisiaj przed Wami ciasto migdałowe z aromatem pomarańczy. Poprzez dodanie migdałów wypiek ma inną strukturę niż tradycyjne ciasto ucierane. Ciasto możemy podawać na ciepło jako pudding z gałką lodów. Smakuje wyśmienicie.

Migdałowe ciasto z rabarbarem i pomarańczą

Migdałowe ciasto z rabarbarem i pomarańczą

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 200g brązowego cukru,
  • 225g masła,
  • 3 jajka,
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 225g mąki,
  • 100g mielonych migdałów,
  • 1 pomarańcza,
  • Garść płatków migdałów,
  • Cukier puder do oprószenia ciasta,
  • RABARBAR:
  • 400g rabarbaru,
  • 50g brązowego cukru,

PRZYGOTOWANIE:

RABARBAR: Rabarbar wcześniej płuczemy i zostawiamy do wysuszenia. Następnie kroimy go w 2cm kawałeczki. Rabarbar zasypujemy w misce cukrem i mieszamy. Zostawiamy go na 30 minut, aby puścił sok. Co jakiś czas możemy go przemieszać. Następnie rabarbar odsączamy z soków na sitku.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę (5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i chwilkę miksujemy. Kolejno dodajemy suche składniki i sok z pomarańczy w dwóch turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Do tortownicy wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy odsączony rabarbar. Ciasto posypujemy płatkami migdałów.

Ciasto pieczemy około 60-75 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdy tylko zacznie się spiekać to przykrywamy je folią.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto całkowicie studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego :)

Migdałowe ciasto z rabarbarem i pomarańczą

Migdałowe ciasto z rabarbarem i pomarańczą

Migdałowe ciasto z rabarbarem i pomarańczą

Migdałowe ciasto z rabarbarem i pomarańczą

Inspiracja: BBC Good Food

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij