Migdałowe ciasto z malinami

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Rozsmakowałam się ostatnio w ciastach z dodatkiem migdałów. Wiosną pokazywałam Wam m.in. przepis na ciasto migdałowe z rabarbarem. Dzisiejsze ciasto to propozycja dla fanów migdałowych smaków. Jest mięciutkie, wilgotne, delikatne. Słodycz ciasta przełamują kwaskowate maliny.

Migdałowe ciasto z malinami

Migdałowe ciasto z malinami

SKŁADNIKI:

  • 140g brązowego cukru,
  • 140g masła,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 140g mąki,
  • 140g mielonych migdałów,
  • 200g malin,
  • Garść płatków migdałów,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę (5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Kolejno dodajemy suche składniki oraz ekstrakt waniliowy w dwóch turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy maliny i mieszamy do połączenia.

Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Do keksówki wykładamy ciasto. Ciasto posypujemy płatkami migdałów.

Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Gdy tylko zacznie się spiekać to przykrywamy je folią.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto całkowicie studzimy. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Życzę smacznego 🙂

Migdałowe ciasto z malinami

Migdałowe ciasto z malinami

Migdałowe ciasto z malinami

Migdałowe ciasto z malinami

Inspiracja: BBC Good Food





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź