Marlenka

Dzisiaj w “Weekendowej Cukierence” prezentuję bardzo wykwintne ciasto, które szczególnie polecam na świąteczny stół. Co roku na święta Bożego Narodzenia przygotowuję inne ciasto miodowe. Moja rodzina je uwielbia. Wielkim plusem ciast miodowych jest fakt, że można je dużo wcześniej przygotować; nawet 3-4 dni przed świętami. Ciasta miodowe są zazwyczaj pracochłonne i nie łatwe do wykonania, dlatego przygotowuję je właśnie na specjalne okazje. Ciasto Marlenka składa się z 6 miodowych blatów przełożonych kremem o smaku krówki. Bardzo ciekawy jest sam sposób przygotowania ciasta miodowego: podgrzewamy masło z cukrem i miodem, dodajemy sodę i podgrzewamy chwilę masę aż zmieni kolor na pomarańczowy. W tym momencie masa miodowa zacznie pięknie pachnieć. Podobno w takim sposobie przygotowania tkwi kwintesencja smaku Marlenki.

Największą trudnością jest upieczenie blatów ponieważ są one bardzo cienkie. Można sobie jednak z tym poradzić wałkując ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Każdy z blatów pieczemy oddzielnie. Gdy blaty będą gotowe przygotowujemy krem. Aby krem się nam nie zważył wszystkie składniki powinniśmy mieć w temperaturze pokojowej. Blaty przekładamy kremem i ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Po dwóch dniach spędzonych w lodówce blaty miodowe miękną i całe ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Jest delikatne i przepyszne, bardzo ładnie się kroi. Polecam je na nadchodzące święta.

Marlenka

Marlenka

SKŁADNIKI:

  • CIASTA MIODOWE:
  • 600g mąki pszennej,
  • 250g cukru pudru,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej,
  • 120g masła,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 jajka,
  • KREM:
  • 1 puszka masy kajmakowej (400g),
  • 250g masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 budyń waniliowy (40g),

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO MIODOWE: Do rondelka wkładamy masło. Dodajemy cukier puder i miód. Podgrzewamy je razem na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą. Masa maślana będzie miała jasno żółty kolor.

Sodę rozpuszczamy w occie. Dodajemy ją do masy maślanej (masa stanie się puszysta) i podgrzewamy dalej ciągle mieszając aż masa maślana zmieni kolor na pomarańczowy (około 2-3 minuty). Masę ściągamy z gazu i odstawiamy do przestudzenia na 5 minut. Masa powinna lekko przestygnąć. Co jakiś czas ją mieszamy.

Następnie dodajemy po kolei po jednym jajku i mieszamy trzepaczką. Masa zmieni kolor na brązowy. Z masą ciepłą pracuje się dużo lepiej niż z zimną więc od tej chwili postępujemy dość szybko.

Do masy maślanej dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy łyżką. Gdy masa zrobi się bardzo gęsta i nie da się jej dłużej mieszać łyżką to przekładamy ją na stolnicę i zagniatamy z resztą mąki. Powinniśmy uzyskać gładkie jednolite ciasto.

Ciasto dzielimy na 6 części. Kawałki ciasta, które czekają na rozwałkowanie powinny być przykryte np. ściereczką lub większą miską, aby nie obsychały i zachowały temperaturę.

Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blaszki 23x28cm (lub 25x30cm). Ciasto bardzo się klei więc najlepiej rozwałkowywać je pomiędzy dwoma kartkami papieru do pieczenia.

Każdy z blatów ciasta pieczemy osobno. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaty pieczemy po około 5 minut (na ciemny złoty kolor). Zaraz po upieczeniu ciasto będzie miękkie. Wówczas obcinanymi mu brzegi, aby otrzymać ładny prostokąt. Brzegi kruszymy i wykorzystamy je na wierzch ciasta. Ciasta studzimy.

Ciasto stwardnieje, gdy ostygnie. Dopiero, gdy ostygnie ściągamy z niego papier.

KREM: W ¼ szklanki mleka rozrabiamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy rozrobiony budyń i zagotowujemy szybko mieszając. Gotujemy razem 1-2 minuty. Budyń zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią (dzięki temu nie będzie kożucha). Budyń studzimy.

Masło o temperaturze pokojowej miksujemy przez 5-7 minut aż do otrzymania jasnej puszystej masy. Dodajemy stopniowo masę kajmakową. Następnie dodajemy po łyżce budyniu i dalej ucieramy. Krem jest gotowy.

Układamy pierwszy blat ciasta i smarujemy go równomiernie kremem. Układamy kolejny blat i smarujemy kremem. Postępujemy tak do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być krem. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym ciastem.

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na 1-2 dni. Na cieście dobrze jest położyć deskę do krojenia, aby obciążyła ciasta.

Życzę smacznego :)

Marlenka

Marlenka

Może spodobają Ci się także:

MIODOWNIK

SNICKERS

KRÓLEWIEC

1 Komentarz

  1. znane i lubiane ciacho :)

Zostaw odpowiedź