Makowiec w cieście cytrynowym

Witajcie w “Weekendowej Cukierence”. Dziś 2 grudnia, a więc do świąt już tylko 22 dni. Czy Wy też już czujecie ten świąteczny klimat? ;) Prezentuję Wam dzisiaj kolejną świąteczną propozycję czyli makowiec dla zabieganych. Przygotowuję się go bardzo szybko. Masa makowa jest przygotowana z maku mielonego. Mak mielony wystarczy zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Nie musimy go wcześniej moczyć, ani mielić w maszynce. Ciasto jest ucierane, puszyste, o maślano-cytrynowym smaku. Całe ciasto spokojnie przygotujecie w kilkanaście minut. Reszta to już tylko pieczenie.

Makowiec w cieście cytrynowym

Makowiec w cieście cytrynowym

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 300g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 170g masła,
  • 200g cukru,
  • 6 jajek,
  • 1 cytryna,
  • MASA MAKOWA:
  • 300g mielonego maku,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 jajka,

PRZYGOTOWANIE:

MASA MAKOWA: Mielony mak zalewamy wrzącą wodą w stosunku 1:1 czyli 300ml wody (chyba, że na opakowaniu maku jest inaczej). Mak mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i miodem na jasną puszystą masę i dodajemy do maku. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z makiem tuż przez wyłożeniem na ciasto.

CIASTO: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Cytrynę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem około 5-7 minut aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy po 30 sekund na każde żółtko. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Kolejno na przemian dodajemy mąkę i sok z cytryny w dwóch turach. Mieszamy do połączenia składników, ale nie za długo.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.

Formę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy około 2/3 ciasta cytrynowego, wyrównujemy. Kolejno wykładamy całą masę makową i rozprowadzamy ją delikatnie po cieście. Na wierzch wykładamy resztę ciasta cytrynowego.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Gdyby ciasto zaczynało się spiekać z góry to przykrywamy je folią.

Ciasto studzimy ostrożnie, żeby nie opadło. Najlepiej zostawić je chwilkę w zamkniętym piekarniku, a później studzić je w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Życzę smacznego :)

Uwaga:
1) Do masy makowej możemy dodać garść rodzynek. Masę makową możemy wzbogacić o odrobinę aromatu migdałowego.

2) Ciasto możemy upiec także w tortownicy o średnicy 26-28cm. Będzie wtedy wyższe, a czas pieczenia to około 50-60 minut.

Może spodobają Ci się także:

KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

BABKA CYTRYNOWA

TORT CYTRYNOWY

CIASTO CYTRYNOWE Z SEREM I JABŁKAMI

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź