Kruche ciasto z truskawkami i różową budyniową pianką

W “Weekendowej Cukierence” prezentuje niezaprzeczalnie najlepsze ciasto kruche – tym razem w wersji z truskawkami. To ciasto przygotowuje z różnymi owocami: z jagodami, truskawkami, malinami, a jesienią ze śliwkami i jabłkami. Ciasto zawsze się udaje, jest pyszne, smakuje każdemu. Jest bardzo proste do przygotowania, ale wymaga schłodzenia w lodówce. Sekretem udanego kruchego ciasta jest właśnie jego schłodzenie. Powinniśmy zimne ciasto wkładać do nagrzanego piekarnika. Aby białka ubiły się na puszystą pianę musimy przede wszystkim oddzielić je dokładnie od żółtek. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera, dopiero pod sam koniec, gdy piana już jest sztywna, dosypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy na wysokich obrotach. Po dodaniu proszku budyniowego i oleju miksujemy już na niskich obrotach – tylko do połączenia składników, nie za długo, aby piana nam nie opadła. Dzięki tym wskazówkom warstwa piankowa wyjdzie nam lekka jak chmurka i wysoka :)

Kruche ciasto z truskawkami i różową budyniową pianką

Kruche ciasto z truskawkami i różową budyniową pianką

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • 250g zimnego masła,

  • 5 żółtek,

  • RÓŻOWA BUDYNIOWA PIANKA:

  • 5 białek,

  • 1 cukier wanilinowy (16g),

  • 1 szklanka cukru,

  • 2 budynie malinowe (każdy po 40g),

  • ½ szklanki oleju,

  • DODATKOWO:

  • 300-400g truskawek świeżych lub mrożonych,

  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.

Formę prostokątną o wymiarach 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.

BYDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo oba rodzaje cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy.

Na wystudzony spód wykładamy budyniową pianką, wyrównujemy. Piankę równomiernie posypujemy umytymi i osuszonymi truskawkami. Na truskawki ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego :)

Uwaga:


1) Jeżeli używamy truskawek mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej, dajemy zamrożone.

Kruche ciasto z truskawkami i różową budyniową pianką

Kruche ciasto z truskawkami i różową budyniową pianką

Może spodobają Ci się także:

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ

KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

 

4 komentarzy

  1. bardzo lubię to ciacho :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu, ja również :)

  2. Robiłam to ciasto z jagodami, muszę wypróbować z truskawkami, bo wygląda pysznie ;)

    • cukiereczek cukiereczek

      Magda polecam, z truskawkami jest równie pyszne ;)

Zostaw odpowiedź