Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

Witam w “Weekendowej Cukierence” :) Dziś kolejna propozycja na ciasto z jagodami. Jest to ciasto kruche przygotowane z pianką na białkach z dodatkiem budyniu oraz jagodami. To ciasto rozpływa się w ustach i jest leciutkie niczym chmurka. Nie może go zabraknąć u mnie letnią porą. Każdemu smakuje, jest łatwe i tanie w przygotowaniu. Gorąco je polecam :)

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • BUDYNIOWA PIANKA:
  • 5 białek,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie waniliowe (każdy po 40g),
  • ½ szklanki oleju,
  • DODATKOWO:
  • 350-400g jagód świeżych lub mrożonych,
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.

Formę prostokątną o wymiarach 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.

Na wystudzony spód wykładamy budyniową pianką, wyrównujemy. Piankę równomiernie posypujemy jagodami. Na jagody ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

BYDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Jeżeli używamy jagód mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej, dajemy zamrożone.

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

6 komentarzy

  1. Bardzo smaczne ciacho, oko cieszy :)

  2. bardzo lubię to ciacho z pianką :)

  3. Ciasto zamiast z jagodami, upiekłam z malinami, wyszło rewelacyjne:) bardzo polecam:) ps. Teść nie lubi owoców, a tu ciasto zniknęło w mgnieniu oka:) o czymś to świadczy:))

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu, dziękuję za przemiły komentarz :) Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)

  4. Super ciacho! Robię je zawsze z owocami sezonowymi i nie pamiętam by kiedykolwiek się nie udało. Dziękuję za ten genialny przepis.Super blog! :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Justyna, dzięki za miły komentarz!
      Pozdrawiam ciepło,
      Kasia

Zostaw odpowiedź