Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

Witajcie w “Weekendowej Cukierence” :) Kruchy maślany spód w połączeniu z kwaśnymi porzeczkami i słodką bezą to pyszny i orzeźwiający letni deser, na który dziś Was zapraszam. Ciasto powinno być Wam znane, bo na blogu znajdziecie podobne z rabarbarem. A teraz przyszła pora na porzeczki. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, ani pracochłonne. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie kruchego spodu. Aby porzeczki nie puściły soku podczas pieczenia to dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną. Jeśli chodzi o bezę to musimy ją długo ubijać. Najpierw ubijamy same białka. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy 1-2 minuty po każdym dodaniu po to, aby cukier się rozpuścił. Ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie, gorąco polecam na lato!

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 200g mąki pszennej,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 50g cukru pudru,
  • 200g zimnego masła,
  • 4 żółtka,
  • PORZECZKI:
  • 600g porzeczek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • BEZA:
  • 4 białka,
  • 200g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto owijamy w folią i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Formę prostokątną o wymiarach 26x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy je w foremce. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.

PORZECZKI: Porzeczki mieszamy z mąką ziemniaczaną tuż przed wyłożeniem na ciasto.

BEZA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Piana powinna być gęsta, błyszcząca. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 30 sekund.

Na wystudzony spód wykładamy równomiernie porzeczki. Na porzeczkach rozsmarowujemy pianę z białek. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni, włączamy termoobieg i dosuszamy bezę jeszcze przez 15 minut.

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Życzę smacznego :)

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

Może spodobają Ci się także:

CIASTO UCIERANE Z PORZECZKAMI I BEZĄ

KRUCHE Z RABARBAREM I BEZĄ

KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij