Królewiec

Dziś w "Weekendowej Cukierence" zagościło bardzo popularne ciasto - królewiec. Często przygotowywane jest na święta Bożego Narodzenia. Zajadałam się nim zazwyczaj u mojej cioci. Ważne jest, aby blaty miodowe przekładać gorącym budyniem. Ciasto im starsze tym jest lepsze,bowiem blaty miękną i całe ciasto rozpływa się w ustach.

Królewiec

Królewiec

SKŁADNIKI:

  • CIASTO MIODOWE:

  • 3 szklanki mąki:

  • ¾ szklanki cukru,

  • 1 łyżeczka sody,

  • 150g masła,

  • 1 jajko,

  • 3 łyżki płynnego miodu,

  • BISZKOPT:

  • 4 jajka,

  • 1 szklanka mąki,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 4 łyżki oleju,

  • 2/3 szklanki cukru,

  • KREM:

  • 1l mleka,

  • 400g masła,

  • 3/4-1  szklanki cukru (150-200g),

  • 2 opakowania cukru waniliowego,

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 2 łyżki mąki pszennej,

  • POLEWA:

  • 125g masła,

  • 5 łyżek cukru,

  • 3 łyżki  kakao,

  • 2 łyżki wody,

  • 1 łyżka żelatyny,

  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Szklanka o pojemności 250ml. Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywna pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Tak samo postępujemy z olejem. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę 35x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy.

CIASTO MIODOWE: Na stolnicę wysypujemy mąką wymieszaną z sodą i cukrem. Dodajemy margarynę i siekamy drobno (do uzyskania konsystencji kaszy). Wówczas dodajemy jajko i miód. Jeszcze chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części (po około 450g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy 35x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, gora-dół. Uzyskamy w ten sposób 2 placki.

KREM: Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy. Na gotuję się mleko wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy. Gotujemy mieszając 1-2 minuty, żeby nie zrobiły się grudki. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej posiekane masło (jeśli chcesz to masło możesz dodać od razu do mleka i zagotować razem z mlekiem). Dokładnie mieszamy aż masło się rozpuści. Gorącym budyniem przekładamy blaty ciasta.

Uwaga: Po dodaniu mąki rozrobionej w mleku na gotujące się mleko szybko i energicznie mieszamy. Budyń musi się ponownie zagotować, a najlepiej pogotować 1-2 minuty. To jest gwarancją udanego, nielejącego się kremu!

Nie należy przerażać się ilością masła w kremie. Jest go tyle ponieważ ja do Królewca przygotowuje podwójną porcję budyniu stąd podwójna ilość masła. Uważam, że Królewiec z budyniem przygotowanym z 500ml mleka jest za suchy. Lubimy, gdy budyniu jest dużo więcej. I ciasto na tym naprawdę zyskuje.

POLEWA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy masło, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy jeden z miodowych blatów. Wylewamy na niego połowę gorącego kremu budyniowego. Na kremie układamy biszkopt. Na biszkopt wylewamy drugą połową gorącego kremu budyniowego. Następnie układamy drugi miodowy blat. Ciasto polewamy przygotowaną polewą. Gdy ciasto ostygnie to przekładamy je do lodówki.

Ciasto kroimy dopiero następnego dnia – gdy miodowe blaty zmiękną. Najlepiej podawać je 1-2 dni po przygotowaniu.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Ciasto możemy udekorować np. orzechami włoskimi.

Królewiec

Królewiec





31 komentarzy

  1. Uwielbiam to ciasto, ale nigdy go nie robiłem. Zapisuję przepis do wykorzystania w Święta 🙂

    • cukiereczek

      Piotrze, gorąco polecam 😉 To najlepsze ciasto właśnie na święta 😉

      • Juz sie piecze.Tak mi to ciasto chodzilo po glowie,ze musze wyprobowac.Pozdrawiam z kanady.

        • cukiereczek

          Życzę smacznego ?

    • Dzień dobry!Jak długo to ciasto może stać,chciałam zrobić 22.12 ale nie wiem czy mi wtedy wytrzyma do drugiego dnia świąt?

      • cukiereczek

        Spokojnie wytrzyma. To ciasto im jest starsze tym jest lepsze ?

      • Pyyyszny! Starodawne a jakże zapomniane ciasto. Ja zrobiłam 3 dni przed podaniem ale im dłuższej był w lodówce tym jeszcze lepszy w smaku. W domu wszyscy zachwalali. Polecam każdemu zrobić to ciasto bo w smaku bomba. Jest słodki i taki jest najlepszy 😃

        • cukiereczek

          Ślicznie dziękuję! ♥️ Super, że zasmakowało 😃 My je także uwielbiamy!

  2. Wygląda pięknie i tak świątecznie:-) A masz na blogu to, którym mnie ostatnio częstowałaś?;-)

  3. Ale super ciasto, może zrobię takie na tegoroczne święta. Musi być pyszne 🙂

    • cukiereczek

      Gorąco polecam 🙂 U mnie obowiązkowo gości w święta 🙂

  4. Znam to ciasto jest pyszne!

  5. Pięknie ciasto, które na pewno zrobi furorę na świątecznym stole 🙂

  6. ale piknie wyszło

  7. Niestety krem mi nie zgestnial, przy krojeniu sie rozplywa ..

    • cukiereczek

      Przy takiej ilości masła w kremie nie może nie zgęstnieć :/ A czy przechowuje Pani ciasto w lodówce?

  8. Stoi w lodowce od wczoraj. zalamana jestem.. a tak to wszystko jest okej

    • cukiereczek

      Pani Moniko naprawdę nie wiem co mogło pójść nie tak :/ Budyń powinien wyjść gęsty, mamy aż 6 łyżek mąki, a do tego 400g masła do kremu. Nie mam pojęcia czemu krem jest płynny.

  9. Witam! Mam pytanie co do masy?U Pani masło daje się na końcu do rozpuszczenia a inne przepisy mówią żeby masło rozpuścić wcześniej i wlać na to mąkę rozmieszaną z mlekiem.Jak jest lepiej?

    • cukiereczek

      Gocha wystarczy pokrojone masło dodać do ugotowanego budyniu i krem na pewno się uda. Robie też tak w przypadku ciasta 3bit. Nie znam tego drugiego sposobu, o którym piszesz.

  10. Pyszne ciacho ???

    • cukiereczek

      Maja jakie piękne 🙂

      • Iza

        Nie wyobrażam sobie świat bez tego ciasta! Zawsze się udaje i wbrew pozorom jest szybkie i proste w wykonaniu.

        • cukiereczek

          Wyszło idealne!

  11. Planuję upiec to ciasto za 2 dni – na święta.
    Czy miód ma być sztuczny?

    • cukiereczek

      Nie wiem jak się sprawdzi sztuczny miód. Ja do wypieków używam wyłącznie miodu prawdziwego ?

  12. A czy masło prawdziwe czy może być margaryną lub masło roślinne?

    • cukiereczek

      Tylko masło, min. 82% tłuszczu.

  13. To ciasto jest świetne, robiłam pierwszy raz na święta i z pewnością nie ostatni. Ciasto zanim spróbowaliśmy odczekało dwa dni i było mięciutkie

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowało 😃

Zostaw odpowiedź