Królewiec

Dziś w “Weekendowej Cukierence” zagościło bardzo popularne ciasto – królewiec. Często przygotowywane jest na święta Bożego Narodzenia. Zajadałam się nim zazwyczaj u mojej cioci. Ważne jest, aby blaty miodowe przekładać gorącym budyniem. Ciasto im starsze tym jest lepsze :) Bowiem blaty miękną i całe ciasto staje się jednością.

Królewiec

Królewiec

SKŁADNIKI:

  • CIASTO MIODOWE:

  • 3 szklanki mąki:

  • ¾ szklanki cukru,

  • 1 łyżeczka sody,

  • 150g margaryny,

  • 1 jajko,

  • 3 łyżki płynnego miodu,

  • BISZKOPT:

  • 4 jajka,

  • 1 szklanka mąki,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 4 łyżki oleju,

  • 2/3 szklanki cukru,

  • KREM:

  • 1l mleka,

  • 400g masła,

  • 1 szklanka cukru,

  • 2 opakowania cukru waniliowego,

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 2 łyżki mąki pszennej,

  • POLEWA:

  • 1/2 kostki margaryny  (125g),

  • 5 łyżek cukru,

  • 3 łyżki  kakao,

  • 2 łyżki wody,

  • 1 łyżka żelatyny,

  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywna pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Tak samo postępujemy z olejem. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (35×24) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy.

CIASTO MIODOWE: Na stolnicę wysypujemy mąką wymieszaną z sodą i cukrem. Dodajemy margarynę i siekamy drobno (do uzyskania konsystencji kaszy). Wówczas dodajemy jajko i miód. Jeszcze chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części (po około 450g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy (35×24) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Uzyskamy w ten sposób 2 placki.




KREM: Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy. Na gotuję się mleko wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy. Gotujemy mieszając 1-2 minuty, żeby nie zrobiły się grudki. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej posiekane masło. Dokładnie mieszamy aż masło się rozpuści. Gorącym budyniem przekładamy blaty ciasta.

POLEWA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy jeden z miodowych blatów. Wylewamy na niego połowę gorącego kremu budyniowego. Na kremie układamy biszkopt. Na biszkopt wylewamy drugą połową gorącego kremu budyniowego. Następnie układamy drugi miodowy blat. Ciasto polewamy przygotowaną polewą. Gdy ciasto ostygnie to przekładamy je do lodówki.

Ciasto kroimy dopiero następnego dnia – gdy miodowe blaty zmiękną. Najlepiej podawać je 1-2 dni po przygotowaniu.

Życzę smacznego :)




Uwaga:


1) Ciasto możemy udekorować np. orzechami włoskimi.

Królewiec

Królewiec

13 komentarzy

  1. Uwielbiam to ciasto, ale nigdy go nie robiłem. Zapisuję przepis do wykorzystania w Święta :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Piotrze, gorąco polecam ;) To najlepsze ciasto właśnie na święta ;)

  2. Wygląda pięknie i tak świątecznie:-) A masz na blogu to, którym mnie ostatnio częstowałaś?;-)

  3. Ale super ciasto, może zrobię takie na tegoroczne święta. Musi być pyszne :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Gorąco polecam :) U mnie obowiązkowo gości w święta :)

  4. Znam to ciasto jest pyszne!

  5. Pięknie ciasto, które na pewno zrobi furorę na świątecznym stole :)

  6. ale piknie wyszło

  7. Niestety krem mi nie zgestnial, przy krojeniu sie rozplywa ..

    • cukiereczek cukiereczek

      Przy takiej ilości masła w kremie nie może nie zgęstnieć :/ A czy przechowuje Pani ciasto w lodówce?

  8. Stoi w lodowce od wczoraj. zalamana jestem.. a tak to wszystko jest okej

    • cukiereczek cukiereczek

      Pani Moniko naprawdę nie wiem co mogło pójść nie tak :/ Budyń powinien wyjść gęsty, mamy aż 6 łyżek mąki, a do tego 400g masła do kremu. Nie mam pojęcia czemu krem jest płynny.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij