Królewiec

Dziś w “Weekendowej Cukierence” zagościło bardzo popularne ciasto – królewiec. Często przygotowywane jest na święta Bożego Narodzenia. Zajadałam się nim zazwyczaj u mojej cioci. Ważne jest, aby blaty miodowe przekładać gorącym budyniem. Ciasto im starsze tym jest lepsze :) Bowiem blaty miękną i całe ciasto staje się jednością.

Królewiec

Królewiec

SKŁADNIKI:

  • CIASTO MIODOWE:

  • 3 szklanki mąki:

  • ¾ szklanki cukru,

  • 1 łyżeczka sody,

  • 150g margaryny,

  • 1 jajko,

  • 3 łyżki płynnego miodu,

  • BISZKOPT:

  • 4 jajka,

  • 1 szklanka mąki,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 4 łyżki oleju,

  • 2/3 szklanki cukru,

  • KREM:

  • 1l mleka,

  • 400g masła,

  • 1 szklanka cukru,

  • 2 opakowania cukru waniliowego,

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 2 łyżki mąki pszennej,

  • POLEWA:

  • 1/2 kostki margaryny  (125g),

  • 5 łyżek cukru,

  • 3 łyżki  kakao,

  • 2 łyżki wody,

  • 1 łyżka żelatyny,

  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywna pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Tak samo postępujemy z olejem. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (35×24) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy.

CIASTO MIODOWE: Na stolnicę wysypujemy mąką wymieszaną z sodą i cukrem. Dodajemy margarynę i siekamy drobno (do uzyskania konsystencji kaszy). Wówczas dodajemy jajko i miód. Jeszcze chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części (po około 450g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy (35×24) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Uzyskamy w ten sposób 2 placki.




KREM: Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy. Na gotuję się mleko wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy. Gotujemy mieszając 1-2 minuty, żeby nie zrobiły się grudki. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej posiekane masło. Dokładnie mieszamy aż masło się rozpuści. Gorącym budyniem przekładamy blaty ciasta.

POLEWA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy jeden z miodowych blatów. Wylewamy na niego połowę gorącego kremu budyniowego. Na kremie układamy biszkopt. Na biszkopt wylewamy drugą połową gorącego kremu budyniowego. Następnie układamy drugi miodowy blat. Ciasto polewamy przygotowaną polewą. Gdy ciasto ostygnie to przekładamy je do lodówki.

Ciasto kroimy dopiero następnego dnia – gdy miodowe blaty zmiękną. Najlepiej podawać je 1-2 dni po przygotowaniu.

Życzę smacznego :)




Uwaga:


1) Ciasto możemy udekorować np. orzechami włoskimi.

Królewiec

Królewiec

9 komentarzy

  1. Uwielbiam to ciasto, ale nigdy go nie robiłem. Zapisuję przepis do wykorzystania w Święta :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Piotrze, gorąco polecam ;) To najlepsze ciasto właśnie na święta ;)

  2. Wygląda pięknie i tak świątecznie:-) A masz na blogu to, którym mnie ostatnio częstowałaś?;-)

  3. Ale super ciasto, może zrobię takie na tegoroczne święta. Musi być pyszne :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Gorąco polecam :) U mnie obowiązkowo gości w święta :)

  4. Znam to ciasto jest pyszne!

  5. Pięknie ciasto, które na pewno zrobi furorę na świątecznym stole :)

  6. ale piknie wyszło

Zostaw odpowiedź