Kremówka kokosowa

Już niedługo Tłusty Czwartek, ale nie samymi pączkami i faworkami przecież człowiek żyje :) Dlatego dzisiaj w “Weekendowej Cukierence” prezentuję pyszne ciacho kruche z budyniem i kokosową pierzynką. Bardzo lubię kokosowe wypieki. A wręcz uwielbiam ciasto przygotowywane przez moją mamę – kruche z budyniem. To ciasto łączy oba te wypieki. Ciasto jest proste w przygotowaniu i niezbyt pracochłonne. Bardzo polecam.

Kremówka kokosowa

Kremówka kokosowa

SKŁADNIKI :

  • CIASTO:
  • 125g margaryny,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 l mleka,
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 4 łyżki cukru,
  • MASA KOKOSOWA:
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 200g wiórków kokosowych,
  • 125 margaryny (lub masła)

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Blaszkę o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na stolnicę wysypujemy szczyptę soli, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy zimną margarynę i siekamy wszystko nożem aż do uzyskania konsystencji kaszki. Dodajemy jajka i chwilkę jeszcze siekamy. Następnie zagniatamy ciasto rękoma. Ciastem wykładamy do przygotowanej foremki. Foremkę z ciastem umieszczamy na 1h w lodówce, aby się schłodziła.

MASA BUDYNIOWA: 3,5 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. W reszcie mleka rozrabiamy budynie. Rozrobione budynie wlewamy na gotujące się mleko i szybko mieszamy. Budyń gotujemy 2 minuty często mieszając. Budyń odstawiamy do przestygnięcia, co jakiś czas go mieszamy. Budyń ma być ciepły, ale nie gorący.

MASA KOKOSOWA: Oddzielamy białka od żółtek. Margarynę (lub masło) rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Gdy białka będą już ubite do dodajemy żółtka oraz wystudzoną i rozpuszczoną margarynę. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

ZŁOŻENIE CIASTA: Wyjmujemy blaszkę z ciastem półkruchym z lodówki. Rozsmarowujemy na nim równomiernie ciepłą masę budyniową. Na budyniu rozsmarowujemy masę kokosową. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli wierzch ciasta zacznie się za mocno spiekać to przykrywamy je folią.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:
1) 1 budyń = 40g, bez dodatku cukru.

Kremówka kokosowa

Kremówka kokosowa

2 komentarzy

  1. Czy mąka zwykła pszenna czy może lepiej krupczatka?

    • cukiereczek cukiereczek

      Julita zwykła pszenna.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij