Kokosowe ciasto ze śliwkami

Niecodzienne połączenie śliwek, kokosu i limonki zaowocowało przepysznym ciastem. Ciasto tak szybko zniknęło, że musiałam tego samego dnia upiec drugie.

Kokosowe ciasto ze śliwkami

Kokosowe ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500g śliwek węgierek,
  • Sok i skórka starta z 1 limonki,
  • 1 szklanka cukru,
  • ¾ szklanki maślanki,
  • 180g masła,
  • 3 duże jajka,
  • Szczypta soli,
  • 1 szklanka lekko ubitych wiórek kokosowych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 i ¾ szklanki mąki,
  • Cukier puder do oprószenia ciasta,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki likieru kokosowego malibu,
  • 15-18 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Śliwki płuczemy. Następnie usuwamy z nich pestki. Zostawiamy je najlepiej na kilka godzin, aby dobrze przeschły. Limonkę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Kolejno dodajemy na przemian suche składniki oraz maślankę w 3 turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonki.

Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i równomiernie rozkłądamy połówki śliwek, delikatnie zanurzając je w cieście.

Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Gdy wystygnie to polewamy je lukrem.

LUKIER: Do miseczki wlewamy malibu. Dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru pudru i ucieramy do powstania gęstego lukru (o gęstości śmietany).

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Jeśli ciasto będą jadły dzieci to malibu możemy zastąpić mlekiem.

Kokosowe ciasto ze śliwkami

Kokosowe ciasto ze śliwkami

Kokosowe ciasto ze śliwkami

Kokosowe ciasto ze śliwkami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij