Jogurtowiec z malinami

Lubię przygotowywać ciasta bez pieczenia, bo mam pewność, że zawsze wyjdą 🙂
Jeżeli macie zamrożone maliny to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować moje ciacho. Zawsze gdy je jem przywodzi mi ono na myśl lato i słoneczne dni ... 🙂
Ciasto to jest bardzo lekkie, kremowe, posmak pomarańczy wspaniale współgra z maślanym spodem i sporą ilością malin. Z pewnością zasmakuje wielbicielom serników na zimno.
Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami

Składniki:
  • maliny 400g,
  • jogurt naturalny 390g x 2 opakowania,
  • żelatyna 20g,
  • ciasteczka maślane (np. Digestive) - 1 opakowanie (200g),
  • sok z połowy pomarańczy,
  • mleko (do rozpuszczenia żelatyny),
  • cukier,
  • masło 100g,
  • 1 galaretka malinowa
Przygotowanie:
 
Ciastka kruszymy na pył. W garnku roztapiamy masło, które łączymy z pokruszonymi ciastkami i dokładnie mieszamy. Masą z ciastek wypełniamy dno tortownicy oraz jej brzegi i dobrze ugniatamy, wstawiamy na około kwadrans do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jogurtową. Jogurty mieszamy z sokiem z pomarańczy i cukrem (do smaku) aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w mleku, wlewamy ją do masy jogurtowej ciągle mieszając - dokładnie ją rozprowadzamy. Białą masę przelewamy do tortownicy. W masę wkładamy kilkanaście malin i wciskamy, masę odstawiamy do stężenia. Przygotowujemy galaretkę malinową z 400ml wody. Gdy masa jogurtowa stężeje układamy na niej gęsto resztę malin i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Życzę smacznego 🙂

Jogurtowiec z malinami

Jogurtowiec z malinami

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami





6 komentarzy

  1. Super! Pycha 🙂

    • cukiereczek

      Dziękuje 😉

  2. Jaka wielkość tortownicy?.Ula

  3. Witam, mieszamy mikserem?

    • cukiereczek

      Tak.

Zostaw odpowiedź