Ciasto z kremem bawarskim i truskawkami

Witam w “Weekendowej Cukierence” :) Niedługo pojawią się pierwsze polskie truskawki więc zapraszam Was do przygotowania ciasta z przepysznym kremem bawarskim i szampańską galaretką inspirowanego ciastem z bloga Kwestia Smaku.  Uwierzcie mi, że krem bawarski to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, zachwyci nawet wybrednych smakoszy.  W połączeniu z kwaśnymi truskawkami i biszkoptami oraz szampanem tworzy bardzo smaczne ciasto, godne polecenia. Sam krem jest dość pracochłonny do przygotowania, ale zapewniam Was, że warto go przyrządzić :)

SKŁADNIKI:

 

  • 1 opakowanie biszkoptów,
  • kilka truskawek,
  • złote kuleczki kilka sztuk,
  • KREM:
  • 3 żółtka,
  • 60 g cukru,
  • 300ml mleka,
  • 1 laska wanilii,
  • 300g kremówki,
  • 15g żelatyny,
  • mleko 1/2 szklanki
  • 150ml szampana,
  • 2-3 łyżeczki cukru,
  • 5 g żelatyny,

 

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami. Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy ziarenka wyjęte z laski wanilii. Mleko (300ml) zagotowujemy. W tym samym czasie żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Po wyłączeniu mleka czekamy 1-2 minuty, aby troszkę przestygło i wlewamy je cienkim strumieniem do żółtek cały czas miksując.




Tworzymy kąpiel wodną i naszą masę umieszczamy nad parą i miksujemy ją około 10 minut do momentu aż krem będzie nam się zatrzymywał na tylnej części łyżki. Masa w tym czasie powinna zrobić się kremowa i gęstsza. Masę studzimy, a następnie łączymy z rozpuszczoną w mleku żelatyną i mieszamy z ubitą na sztywną pianę kremówką. Obie masy – krem i śmietana – powinny mieć podobną temperaturę, aby całość się nie zważyła. Gotowy krem wylewamy na spód biszkoptowy, Całość odstawiamy do lodówki do stężenia. Szampana słodzimy wedle uznania i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wody. Na kremie układamy truskawki i wykładamy kilka złotych cukrowych kuleczek, Całość zalewamy tężejącą winną masą. Ciasto podajemy mocno schłodzone. W wersji dla dzieci można zastąpić szampana Spritem. Smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij