Ciasto z jagodami i kremem cytrynowym pod kokosową kołderką

Dzisiaj w “Weekendowej Cukierence” pyszne ciasto z jagodami, kokosem i kremem cytrynowym. Robi się je etapami. Najpierw podpieka się ciasto, później polewa się je kremem cytrynowym, posypuje jagodami i na wierzch wykłada kokosową kruszonkę. Ciasto wbrew pozorom przygotowuję się bardzo szybko. Czy krem cytrynowy pasuje do jagód? O tak :) Spójrzcie choćby na to ciasto. Wykorzystujemy go tu w dość nietypowy sposób, bo pieczemy razem z całym ciastem. na wierzchu ciasta mamy pyszną kokosową kruszonkę. Ciasto smakuje nietuzinkowo, na pewno warto się na nie skusić. Jedyny minus jaki może być to fakt, że troszkę kruszy się podczas krojenia.

Ciasto z jagodami i kremem cytrynowym pod kokosową kołderką

Ciasto z jagodami i kremem cytrynowym pod kokosową kołderką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła,
  • 250g cukru,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • 4 jajka,
  • 250g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300g jagód,
  • MASA KOKOSOWA:
  • 50g masła,
  • 2 jajka,
  • 200g wiórek kokosowych,
  • 75g cukru,
  • DODATKOWO:
  • ¾ szklanki kremu cytrynowego lemon curd,

PRZYGOTOWANIE:

MASA KOKOSOWA: Wiórki kokosowe mieszamy z cukrem. Masło rozpuszczamy i wlewamy do wiórek. Mieszamy do połączenia. Dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy wszystkie składniki.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Cytrynę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę. Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy masło, skórkę z cytryny i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę (przez około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Kolejno dodajemy suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy 1/3 jagód i delikatnie mieszamy je z ciastem. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy jego wierzch. Pieczemy je przez 20 minut (lub do momentu, gdy wierzch będzie ścięty).

Ciasto szybko wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy je równomiernie resztą jagód. Jagody polewamy kremem cytrynowym. Na wierzch wykładamy masę kokosową, wyrównujemy ją.

Ciasto pieczemy jeszcze przez 20-25 minut. Gdyby wierzch zaczynał się za bardzo spiekać to przykrywamy go folią.

Życzę smacznego :)

Uwaga:
1) Jeśli krem cytrynowy jest gęsty to podgrzej go przez chwilkę, aby dało się go łatwo wylać na ciasto.

Ciasto z jagodami i kremem cytrynowym pod kokosową kołderką

Ciasto z jagodami i kremem cytrynowym pod kokosową kołderką

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij