Ciasto z cukinii pod serową pierzynką

Witajcie w “Weekendowej Cukierence” :) Ciasta warzywne są niezwykle smaczne, bardzo lubię je przygotowywać. Przygotowywałam już ciasta z marchewki, szpinaku, cukinii i dyni. To ciasto cukiniowe przygotujecie w kilka minut, reszta to już tylko pieczenie. Jest wilgotne, przypominające w  smaku piernik, krem serowy dodaje mu delikatności. Dodałam do niego także orzechy włoskie. Możecie je zastąpić także orzechami pekan. Polecam je na jesienny podwieczorek ;)

Ciasto z cukinii pod serową pierzynką

Ciasto z cukinii pod serową pierzynką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 300g cukinii,
  • 4 jajka,
  • 250g cukru trzcinowego,
  • Sok i skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 1 szklanka oleju,
  • 100-150g posiekanych drobno orzechów włoskich,
  • 300g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • SEROWA PIERZYNKA:
  • 250g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 50g masła o temperaturze pokojowej,
  • 3-4 łyżki syropu klonowego,
  • DODATKOWO:
  • Kilka orzechów

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z niej sok. Orzechy drobno siekamy. Pomarańczę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i przyprawą do piernika. W drugiej misce miksujemy jajka, sok i skórkę z pomarańczy. Dodajemy olej, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy cukinię i orzechy, mieszamy chwilkę do połączenia łyżką. Dosypujemy mąkę i mieszamy chwilkę, aby nie było grudek.




Gotowe ciasto przekładamy do foremki keksowej 30x12cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy je 70-80 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka. Jeśli zacznie się spiekać to przykrywamy je folią.

SEROWA PIERZYNKA: Masło o temperaturze pokojowej miksujemy chwilkę mikserem. Dodajmy stopniowo ser ciągle ucierając. Pod koniec dodajemy syrop klonowy (możemy go zastąpić miodem). Przygotowanym kremem smarujemy wierzch wystudzonego ciasta.

Ciasto dekorujemy orzechami i odstawiamy do lodówki

Życzę smacznego  :)

Ciasto z cukinii pod serową pierzynką

Ciasto z cukinii pod serową pierzynką

Ciasto z cukinii pod serową pierzynką

Ciasto z cukinii pod serową pierzynką

4 komentarzy

  1. Wygląda świetnie, ja niestety nie przepadam za orzechami w cieście, kiedyś się zatrułam i teraz mam uraz

  2. Napakowane orzechami! Takie lubimy :D

  3. Można w przepisie pominąć sodę ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Osobiście użyłabym w tym przepisie jednak sody. Można spróbować zastąpić ją proszkiem do pieczenia, ale nie wiem czy ciasto wyjdzie takie samo, bo nie próbowałam.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij