Ciasto z budyniem i rabarbarem

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Prezentuję Wam dzisiaj puszyste i słodziutkie ciasto z rabarbarem. Ciasto przygotowuję się tak jak zwykłe ciasto ucierane, ale dodajemy do niego ugotowanego budyniu. Ten dodatek do ciasta już nie powinien Was dziwić, bo wykorzystałam go w pączkach. A pączki z dodatkiem ugotowanego budyniu to zdecydowane najlepsze pączki jakie jadłam. Część budyniu odkładamy na wierzch, a resztę dodajemy do ciasta. Rabarbar wcześniej pieczemy, aby nie puszczał dużo soku w samym cieście. Ciasto będzie idealne na podwieczorek, podane z kubkiem herbaty. Polecam!

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Ciasto z budyniem i rabarbarem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g cukru,
  • 250g masła,
  • 4 duże jajka,
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250g mąki,
  • 150g ugotowanego budyniu z przepisu poniżej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • Cukier puder do oprószenia ciasta,
  • BUDYŃ:
  • 300ml,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 20g mąki pszennej,
  • 20g mąki ziemniaczanej,
  • RABARBAR:
  • 400g rabarbaru,
  • 50g cukru,

PRZYGOTOWANIE:

RABARBAR: Rabarbar wcześniej płuczemy i zostawiamy do wysuszenia. Następnie kroimy go w 3cm kawałeczki. Rabarbar zasypujemy cukrem i mieszamy. Umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym tak, aby utworzył jedną warstwę. Naczynie przykrywamy folią. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rabarbar pieczemy 15 minut. Następnie zdejmujemy folię, delikatnie mieszamy i pieczemy jeszcze 5 minut. Po upieczeniu rabarbar studzimy.

BUDYŃ: Do miseczki wlewamy 100ml mleka, dodajemy obie mąki, cukier i cukier wanilinowy i żółtka, miksujemy do połączenia składników. W rondelku zagotowujemy pozostałe mleko. Na wrzące mleko wlewamy mieszankę jajeczną i ciągle mieszając masę zagotowujemy. Chwilkę gotujemy i masę zdejmujemy z ognia. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Nie powstanie nam wtedy kożuch. Budyń studzimy. Odważamy 150g ugotowanego budyniu, a resztę zjadamy.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ze 150g budyniu odkładamy 3 łyżki na bok (będą na wierzch ciasta).

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy masło, cukier waniliowy i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę (5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Dodajemy resztę budyniu i ekstrakt waniliowy, miksujemy. Kolejno dodajemy suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Do tortownicy wykładamy 1/3 ciasta. Wyrównujemy ją i wykładamy 1/3 rabarbaru. Staramy się wykładać sam rabarbar, bez soku. Na rabarbar wykładamy 1/3 ciasta, wyrównujemy. Na ciasto wykładamy 1/3 rabarbaru. Następnie wykładamy ostatnią warstwą ciasta, ale niedbale, w postaci ciapków. Pomiędzy ciasto wkładamy resztę rabarbaru i odłożone 3 łyżki budyniu.

Ciasto pieczemy około 60-75 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdy tylko zacznie się spiekać to przykrywamy je folią.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto całkowicie studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Inspiracja: BBC Good Food





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź