Ciasto Łabędzi Puch

Witajcie w “Weekendowej Cukierence”. Przedstawiam Wam przepyszne ciasto, które stanie się hitem na Waszych rodzinnych imprezach. Nie uwierzycie, co jest głównym składnikiem kremu :) Krem powstaje z kajzerek czyli małych pszennych bułek. Zalewamy je mlekiem, rozdrabniamy i na ich bazie gotujemy budyń. Wierzch ciasta stanowi przepyszna posypka przygotowana z wiórek kokosowych. Jego słodycz przełamuje dżem porzeczkowy. Jednym słowem, niebo w gębie.

Ciasto Łabędzi Puch

Ciasto Łabędzi Puch

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KREM:
  • 2 czerstwe kajzerki (nie za mocno wypieczone),
  • 3 szklanki mleka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 100g wiórek kokosowych,
  • 200g masła (w temperaturze pokojowej).,
  • POSYPKA:
  • 100g wiórek kokosowych,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • DODATKOWO:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23×28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 równe części. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.

KREM: Bułki kajzerki umieszczamy w misce i zalewamy 2 szklankami mleka. Odstawiamy je na kilkanaście minut, aby zmiękły. Następnie rozdrabniamy je widelcem.




Do rondelka wlewamy pozostałą szklankę mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy. Dodajemy bułki z mlekiem, wiórki kokosowe i mieszamy. Całość zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu około 5 minut często mieszając. Powstały budyń odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na jasną i puszystą masę przez kilka minut mikserem. Dodajemy po 1 łyżce budyniu ucierając dobrze po każdym dodaniu. Krem jest gotowy.

POSYPKA: Masło rozpuszczamy na patelni na wolnym ogniu. Dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Podgrzewamy razem na małym ogniu często mieszając do momentu zarumienia wiórek Ciepłą posypkę wykładamy na warstwę kremu i delikatnie przyklepujemy, aby posypka przykleiła się do ciasta.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie formy układamy jeden blat biszkoptu. Smarujemy go dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu. Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Smarujemy pozostałym kremem. Wierzch kremu posypujemy posypką.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego  :)

Ciasto Łabędzi Puch

Ciasto Łabędzi Puch

Ciasto Łabędzi Puch

Ciasto Łabędzi Puch

2 komentarzy

  1. Ira

    zamiast kajerek mogę dać ususzoną bułkę wrocławską? Na jaki wymiar blachy podane są składniki?

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, można użyć bułki wrocławskiej. Blaszka 23x28cm

Zostaw odpowiedź