Ciasto kruszonkowe z jagodami

Zapraszam dzisiaj do “Weekendowej Cukierenki” na pyszne ciasto, które przygotujecie w 5 minut. Ciasto powstaje z kruszonki. Wystarczy posiekać lub rozetrzeć między palcami mąkę, z cukrem pudrem, masłem i jajkiem.  Nie musimy już zagniatać ciasta. Tak powstałą kruszonkę wykładamy do foremki i zapiekamy razem z owocami. Podobne ciasto robiłam już z wiśniami. To ciasto nie może się nie udać!

Ciasto kruszonkowe z jagodami

Ciasto kruszonkowe z jagodami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 390g mąki pszennej (3 szklanki),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 225g masła,
  • 1 duże jajko,
  • Odrobina aromatu waniliowego,
  • JAGODY:
  • 500g jagód,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być schłodzone. Foremkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wysypujemy na stolnicę. Dodajemy masło i  siekamy nożem do powstania konsystencji kaszki. Dodajemy jajko i aromat waniliowy i jeszcze chwilkę siekamy. Powinna powstać nam masa przypominająca kruszonkę.

Połowę kruszonki wykładamy równomiernie do foremki. Lekko dociskamy kruszonkę do spodu. Jagody mieszamy z cukrem i mąką tuż przez wyłożeniem na ciasto. Równomiernie rozkładamy je w foremce. Na jagody wysypujemy drugą połowę kruszonki.

Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Możemy je oprószyć cukrem pudrem. Życzę smacznego  :)

Uwaga:
1) Możemy użyć jagód mrożonych. Należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć.

2) Do kruszonki możemy dodać skórkę startą z 1 cytryny zamiast aromatu waniliowego.

3) Zamiast jagód możemy użyć borówek. Wówczas dodajemy do nich sok z 1 cytryny, aby nadzienie było wyrazistsze.

Ciasto kruszonkowe z jagodami

Ciasto kruszonkowe z jagodami

4 komentarzy

  1. przepis brzmi bardzo smakowicie, zaraz sie zabieram za to ciasto, zrobie z wisniami, juz czekaja wydrylowane w lodowce :-) pozdrawiam

    • cukiereczek cukiereczek

      Goska mam nadzieję, że ciasto zasmakuje :)

  2. Pychota! Kocham te przepisy :)

    nfd

    • cukiereczek cukiereczek

      Karis wygląda pysznie :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij