Ciasto Królowa Śniegu

Witam w “Weekendowej Cukierence” :-) Za oknem pogoda iście zimowa, miło patrzeć jak wreszcie prószy śnieg. Weekendowe wypieki zdominowała ta zimowa aura i przedstawiam Wam dzisiaj zimowe ciasto przygotowane przez moją siostrę Justynę. Nie jest kłopotliwe w przygotowaniu lecz trzeba mu poświęcić troszkę czasu i poczekać aż wszystkie warstwy stężeją. Dekoracja ciasta to bita śmietana i cukrowe kuleczki. Cukrowymi ozdobami warto je ozdobić tuż przez podaniem, aby się nie rozpuściły. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, polecam je gorąco z moją siostrą :)

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka  mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • KREM NIEBIESKI:
  • 1 budyń waniliowy(40g),
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 galaretka niebieska,
  • 1 paczka delicji (350g) np. pomarańczowych,
  • KREM BIAŁY:
  • 1 galaretka agrestowa,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 400 g śmietany kremówki,
  • 5-6 łyżek cukru pudru,
  • WARSTWA NIEBIESKA:
  • 2 galaretki niebieskie,
  • 500ml wody,
  • DO DEKORACJI:
  • cukrowe ozdoby,
  • 300g śmietany kremówki+4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, mieszaj na najmniejszych obrotach miksera. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wymieszaj łyżką do połączenia składników (nie dłużej). Formę 23x28cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli biszkopt zacznie się spiekać to przykryj go folią. Biszkopt wystudź. Biszkopt można nasączyć ponczem.
KREM NIEBIESKI: Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek cukru. Zestaw z ognia, wsyp galaretkę, wymieszaj, galaretka powinna się rozpuścić. Gdy masa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, wyłóż ją na biszkopt. Ciasto odstaw do lodówki. Gdy krem stężeje ułóż na nim paczkę delicji jedną obok drugiej. Ciasto przełóż do lodówki.
KREM BIAŁY: Galaretkę agrestową rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw, powinna być mocno schłodzona, ale nie stężała. Kremówkę ubij na sztywną z cukrem pudrem. Ciurkiem wlewaj zimną galaretkę cały czas miksując. Gdy składniki się połączą krem wyłóż na delicje. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
WARSTWA NIEBIESKA: Ostatnią warstwę stanowią niebieskie galaretki rozpuszczone w 500ml wody. Do dekoracji ciasta użyj cukrowych ozdób i bitej śmietany, którą nałóż szprycą. Smacznego !

8 komentarzy

  1. Witam. Ciasto pięknie się prezentuje. Zwłaszcza tak świetnie ozdobione. Gdzie mogę dostać takie śnieżynki? Pozdrawiam

    • cukiereczek cukiereczek

      Witam,
      Śnieżynki były kupione w okresie przedświątecznym w jakimś supermarkecie. Może Pani poszukać w internecie. Myślę, że uda się je kupić przez Internet.
      Pozdrawiam

      • Śnieżynki kupiłam niedawno w Tesco. Ciasto wypróbowałam, przepyszne, a wygląd – rewelacja. Pozdrawiam :-)

        • cukiereczek cukiereczek

          Monika, bardzo nam miło :) Cieszymy się, że smakowało :)

  2. witam :) jaki budyń użyć ten na 0,5 l czy na 3/4 l mleka?

    • cukiereczek cukiereczek

      Marcia, budyń na 0,5l mleka (waga 40g) :)
      Pozdrawiam

  3. Upiekłam je na święta, rodzince bardzo smakowało, dzięki za przepis

    • cukiereczek cukiereczek

      Justi, bardzo się cieszymy, że ciasto smakowało :)

Zostaw odpowiedź