Ciasto Bounty

Witam serdecznie w “Weekendowej Cukierence”. Dzisiejsze ciasto spodoba się wielbicielom znanych batoników Bounty. Ciemny biszkopt, kokosowy krem i polewa czekoladowa – to idealna propozycja do niedzielnej kawki. Ciasto robi się bardzo szybko. Najdłużej  zajmuje oczekiwanie na schłodzenie się ciasta i zjedzenie go :-)
Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4  jajka,
  • 1 niepełna szklanka mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • PONCZ;
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki malibu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • KREM:
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 250g wiórek kokosowych + do dekoracji,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 kostka masła (200g),
  • POLEWA:
  • 1/2 kostki margaryny  (125g),
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%

 

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23×28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą, cukier powinien się rozpuścić i nasączamy nim biszkopt.



KREM: Zagotowujemy 2,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy wiórki kokosowe, ogień zmniejszamy na najmniejszy i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Budyń wlewamy do gotujących się wiórek, gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Wówczas wylewamy ją na biszkopt i odstawimy w chłodne miejsce na kilka godzin aż całkowicie stężeje.
POLEWA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy.
Ciasto odstawiamy do lodówki. Po pokrojeniu na porcję ciasto dodatkowo oprószamy wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij