Ciasto Bounty

Witam serdecznie w “Weekendowej Cukierence” :-) Dzisiejsze ciasto spodoba się wielbicielom znanych batoników Bounty. Ciemny biszkopt, kokosowy krem i polewa czekoladowa – to idealna propozycja do niedzielnej kawki :-) Ciasto robi się bardzo szybko, najdłużej czasu zajmuje oczekiwanie na schłodzenie się ciasta i zjedzenie go :-)

Składniki:

 

  • BISZKOPT:
  • 4  jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki  kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • PONCZ;
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki malibu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • KREM:
  • 3 szklanki  mleka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 250g wiórek kokosowych + do dekoracji,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 kostka masła (200g),
  • POLEWA:
  • 1/2 kostki margaryny  (125g),
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%

 

Przygotowanie:

Zimne białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23×28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Składniki ponczu mieszamy ze sobą, cukier powinien się rozpuścić i nasączamy nim biszkopt.
Przygotowujemy krem. Zagotowujemy 2,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy wiórki kokosowe, ogień zmniejszamy na najmniejszy i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Budyń wlewamy do gotujących się wiórek, gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Wówczas wylewamy ją na biszkopt i odstawimy w chłodne miejsce na kilka godzin aż całkowicie stężeje.
Przygotowujemy polewę. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy.
Ciasto odstawiamy do lodówki. Po pokrojeniu na porcję ciasto dodatkowo oprószamy wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź