Brownie z czerwonej fasoli

Już od dłuższego czasu miałam wielką ochotę na ciasto czekoladowe. Zawsze w takich kryzysowych sytuacjach, gdy mój organizm wręcz domaga się czekolady, sięgam po ten przepis. Myślę, że duża część z Was będzie usatysfakcjonowana, bo dzisiaj w Strefie Sweet Fit prawdziwy zdrowy klasyk - brownie z czerwonej fasoli.

Przepis, który Wam zaprezentuję dostałam od  koleżanki ze studiów – Krysi. Ciasto przyniosła na zajęcia i smakowało tak niesamowicie, że od razu wiedziałam, iż muszę poznać tę tajemną recepturę. Tak też się stało – przepis mam! I wykorzystuje naprawdę często!

Standardowo jednak, przed przystąpieniem do pieczenia, chciałabym podzielić się z Wami kilkoma wartościowymi informacjami dotyczącymi czerwonej fasoli.

Przede wszystkim fasola = białko! Jeśli jesteś zadeklarowanym wegetarianinem, masz zwiększone zapotrzebowanie na białko (np. w czasie ciąży czy rekonwalescencji) bądź najzwyczajniej w świecie nie przepadasz za mięsem to ta strączkowa roślina może okazać się dla Ciebie doskonałym jego źródłem. Co prawda zawartość aminokwasów jest tu nieco niższa niż w mięsie, ale w dalszym ciągu bardzo wysoka.

Masz problemy ze zgagą?

Po co sięgać od razu po leki skoro natura daje nam od siebie tyle dobrego. Spróbuj wpleść fasolę do swojego jadłospisu – myślę, że brownie to doskonały początek. Zobojętnia ona bowiem kwasotwórcze działanie mięsa czy chleba, a dodatkowo powoduje, że nasz żołądek wydziela nieco mniej kwasów.

Lecytyna! Wielu z nas gdzieś pewnie słyszało to słowo - to substancja poprawiająca pamięć, koncentrację i ogólne funkcjonowanie mózgu. W fasoli jej naprawdę sporo - i co Wy na to studenci? Może to początek odwyku od energetyków 😀

Mnogość witamin jakie zawiera większość roślin strączkowych jest nie do policzenia. No i kolejna - myślę, że bardzo istotna sprawa - fasola jest FIT! Duża ilość błonnika, szybkie uczucie sytości i niski indeks glikemiczny – samo dobro!

Myślę, iż teraz najwyższa pora brać się za pieczenie! Będzie pysznie - już nie mogę się doczekać!

Brownie z czerwonej fasoli

Brownie z czerwonej fasoli

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 jajka,
  • 1-2 łyżki kakao,
  • 1/3 szklanki ksylitolu,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 dojrzały banan,
  • 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego,
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego,

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 °C. Fasolę odsącz i opłucz dokładnie pod zimną wodą. Następnie przy pomocy blendera rozetrzyj ją na gładki mus. Kiedy całość będzie miała dość kremową konsystencję połącz ją z pozostałymi składnikami tj. jajkami, bananem, olejem, sodą, ksylitolem oraz kakao - dokładnie wymieszaj używając blendera.

Gotowe ciasto przelej do małej keksówki (25x11 cm) wysmarowanej olejem kokosowym (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Piecz około 50 minut. Czas pieczenia  w tym przypadku zależy od indywidualnych „cech” piekarnika, dlatego warto patrzeć co jakiś czas, czy wierzch nie jest zbyt podpieczony. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto. Kiedy brownie trochę przestygnie można udekorować je polewą. Wykonanie polewy jest bardzo proste: wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać ją z olejem kokosowym.

Uwagi:          

1) Gotowe brownie należy przechowywać w lodówce.

2) Ilość słodzika jest dostosowana do użytej ilości kakao i słodyczy banana - dostosuj ją do swoich preferencji.

3) Sodę oczyszczona można zastąpić taką samą ilością proszku do pieczenia.

4) Ciasto można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.

Brownie z czerwonej fasoli

Brownie z czerwonej fasoli

Brownie z czerwonej fasoli

Brownie z czerwonej fasoli





1 Komentarz

  1. znam i bardzo lubię to ciacho 🙂

Zostaw odpowiedź