Biszkopt z kremem wiśniowym

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na banalnie proste do przygotowania ciasto, które zachwyca smakiem. Przepis na krem dostałam od Pani Matyldy. Jadłam go w wiśniowej roladzie i bardzo mi zasmakował. Wymyśliłam więc z nim takie szybkie ciasto. Biszkopt jest mięciutki i puszysty, krem słodko-kwaśny, a całość wieńczy słodka śmietanka i wisienka – to ciasto nie może się nie udać, polecam 🙂

Biszkopt z kremem wiśniowym

Biszkopt z kremem wiśniowym

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KREM WIŚNIOWY
  • 2 szklanki kompotu z wiśni,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 galaretka wiśniowa,
  • 1 żółtko,
  • 250g masła,
  • Cukier do smaku,
  • DODATKOWO:
  • 400g śmietany kremówki,
  • 100g wiśni kandyzowanych,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • PONCZ:
  • 5 łyżek ciepłej wody,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2,5 łyżki rumu,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.

KREM WIŚNIOWY: 1,5 szklanki kompotu z wiśni wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W pozostałym kompocie rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujący się sok. Gotujemy budyń zgodnie z czasem na opakowaniu. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z żółtkiem. Dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu nie przerywając ucierania.

Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Na dnie formy układamy jedną z połówek biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu i smarujemy całym kremem. Drugi z biszkoptów również smarujemy ponczem i układamy na kremie (naponczowaną stroną do dołu). Ciasto odstawiamy do stężenia do lodówki na co najmniej 2 godziny(najlepiej na całą noc).

Po wyjęciu z lodówki biszkopt oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Śmietankę przekładamy do szprycy i każdą kostkę ciasta ozdabiamy jej kleksem, a na górze układamy jedną wiśnię kandyzowaną.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Jeśli nam się uda dostać w sklepie budyń wiśniowy to warto go wykorzystać zamiast waniliowego.

2) Jeśli krem będzie nam się wydawał mało słodki to możemy go dosłodzić cukrem do smaku.

Biszkopt z kremem wiśniowym

Biszkopt z kremem wiśniowym

Biszkopt z kremem wiśniowym

Biszkopt z kremem wiśniowym





4 komentarzy

  1. wygląda smakowicie 🙂

  2. Takie kwaskowate kremu uwielbiam:)

  3. wygląda uroczo 🙂 na rodzinne imprezy w sam raz 🙂

  4. Smacznie wygląda 🙂

Pozostaw odpowiedź lena