Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

Mięciutki biszkopt z delikatnym kremem jogurtowym i truskawkami to propozycja na lekki letni deser. Zapraszam po nowy przepis do "Weekendowej Cukierenki". Do kremu, oprócz jogurtu, dodajemy tylko śmietanę kremówkę. Jest dzięki temu lekki, a w cieście nie ma dużej ilości masła. Krem jogurtowy przypomina w smaku serek. Wierzch ciasta ozdobiłam plasterkami truskawek i pokruszonymi bezami. Należy pamiętać, aby bezy wyłożyć na ciasto tuż przed podaniem, bo rozpuszczają się od kremu. Aby uprościć wykonanie ciasta możemy zastąpić mus truskawkowy dżemem. Gdy skończy się sezon truskawkowy myślę, że sprawdzą się świetnie maliny.

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkamiBiszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

SKŁADNIKI :

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM JOGURTOWY:
  • 800g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego,
  • 400g śmietany kremówki (30% lub 36%),
  • 1,5 łyżeczki żelatyny,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • MUS TRUSKAWKOWY:
  • 350g truskawek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 10 małych bez,
  • 300g truskawek,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.

PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

KREM JOGURTOWY: Przygotowujemy sitko i gazę. Sitko wykładamy gazą. Jogurt przekładamy na gazę, a sitko ustawiamy na większej misce. Jogurt odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Po tym czasie dokładnie odciskamy wodę z jogurtu. Powinniśmy otrzymać jogurt o konsystencji serka mascarpone. Odsączony jogurt ocieplamy do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy. Stopniowo wlewamy ciurkiem żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera.

MUS TRUSKAWKOWY: Truskawki, sok z cytryny i cukier umieszczamy w garnku. Gotujemy je na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż truskawki się rozpadną i utworzą gęsty mus. Truskawki studzimy.

ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy mus truskawkowy. Następnie wykładamy krem jogurtowy i wyrównujemy jego powierzchnię. Truskawki kroimy w plasterki i wykładamy je na krem. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi bezami.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Ciasto przechowujemy w lodówce.

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź